Wetenschappelijke onafhankelijkheid

Onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek: bestaat het nog? De wetenschapper die, gedreven door pure interesse, en niet geplaagd door geldzorgen, want gesteund door een mecenas, onderzoek doet naar een bepaald gedetailleerd onderwerp.

Dit is een zeldzaamheid geworden. Wetenschap lijkt in toenemende mate gefinancierd te worden door het bedrijfsleven. Hieronder vind je een voorbeeld van de mogelijke gevolgen hiervan.

Op de Vroege Vogels website staat het volgende artikel: De wereld volgens Monsanto, met daarin het volgende geluidsfragment: beluister geluidsfragment (dit opent in een nieuw venster of tabblad). Het is een interview met Lucas Reijnders. Als u geen zin hebt om te luisteren, volgt hier de uitgeschreven tekst:

Menno Bentveld: “Nog even over die invloed van… want in de documentaire zie je ook dat wetenschappers zwaar onder druk worden gezet, zelfs aan hun eigen universiteit worden ontslagen door de invloed van Monsanto, wordt gesuggereerd. Bent u wel eens zo onder druk gezet?”

Lucas Reijnders: “Ja, maar ik weet niet of dat door Monsanto’s schuld gebeurd is moet ik er bij zeggen, maar toen ik op mijn huidige faculteit kwam, zei de decaan: jij zegt nooit meer iets over de negatieve aspecten van genetische modificatie want dat is eigenlijk heel slecht voor de contracten die we bij de faculteit kunnen krijgen.”

Menno Bentveld: “Contracten?”

Lucas Reijnders: “Ja dat is dan bij onderzoeksopdrachten. Ze dachten dat dat een negatief effect had. Ik heb daar natuurlijk gewoon niet op gereageerd en ben gewoon doorgegaan.”

Menno: “Heel goed.”

Lucas Reijnders: “En ik ben niet ontslagen. Misschien nu na dit gesprek, ik hoop het niet.”

Menno: “Anders mag u bij ons komen werken.”

Andrea van Pol: “Lucas Reijnders, hoogleraar milieukunde aan de universiteit van Amsterdam, hartelijk dank voor dit gesprek”

Gelukkig is Lucas Reijnders niet gezwicht voor de decaan, maar misschien is niet iedereen zo sterk?

Gerelateerde berichten