Geef de aardbevingen geen namen

Frans Visser stelde voor om de zwaardere gasbevingen in Groningen een naam te geven.

Hoe langer ik er over nadenk, hoe onzaliger me dit plan lijkt.

Hoe je het ook went of keert, de zwaardere bevingen in Groningen hebben altijd een lagere waarde op de schaal van Richter dan verwoestende bevingen elders in de wereld. Dat dit gedeeltelijk een rekenfout is, en dat deze gasbevingen veel ondieper zijn en meer impact hebben maakt in dit verband geen fluit uit, want hier gaat het niet over hoe het echt zit, maar over de perceptie in de publieke opinie. Die perceptie is en blijft: “het stelt uiteindelijk toch niet veel voor, die Groningse bevinkjes”.

Tevens zit het gevaar van de gasbevingen voor een deel in de aanhoudende bevingen rond 1 op de schaal van Richter die maar door en door gaan. Als je met een auto een paar jaar over grindpaden met kuilen rijdt, gaat ie ook kapot, al is het dan niet via een knalharde botsing tegen een boom. Door het geven van namen aan de zwaardere bevingen wordt er aan dit gedeelte van het verhaal geen recht gedaan.

Ik voorspel honende en minzaam geamuseerde reacties als er een beving van 3,6 op de schaal van Richter voorbij komt met de naam “Henk” of iets dergelijks.

Gerelateerde berichten