Onlang is er in Noord-Groningen een boerderij ingezakt. De vraag is of dit is veroorzaakt door stormschade, door achterstallig onderhoud of door de aardbevingen.

Daar kom je natuurlijk nooit achter.

Wat mij stoort is dat er in verband met de aansprakelijkheid van de NAM stemmen in Groningen klinken die zeggen, ‘ja maar de boerderij was toch al verwaarloosd, tou mor, wat dust deraan’.

Op deze manier wordt het nooit wat met het afdwingen van de NAM zijn verantwoordelijkheid. Je zegt toch ook niet als je auto total loss is gereden door een beschonken chauffeur, ja maar de auto was verroest, had geen APK keuring gehad, en was toch al gammel, dus we kunnen dader toch niet aansprakelijk stellen?

Ook met een oude auto kun je nog jarenlang plezierig rijden. De kans dat er iets gebeurt wordt wel groter, maar het is niet gezegd dát er iets gebeurt. Wie zegt dat de schuur toch wel ingezakt zou zijn als er geen bevingen waren geweest? Dat valt maar te bezien.

Tevens zit er een soort verwijt in die opmerking: ‘had je maar je boerderij beter moeten onderhouden’. Je bent toch niet verplicht om je schuur tot in de puntjes te onderhouden? En als je het geld niet hebt, is het nog niet eens een keuze.

Het is dus misschien niet 100% zeker dat de volledige oorzaak bij de bevingen ligt, al ziet dat er wel naar uit, als ik dat allemaal lees en hoor, maar het lijkt me allerminst zeker dat de boerderij ook ingestort zou zijn zonder de bevingen. Ik geloof er geen biet van dat dat het geval is. De NAM heeft gewoon een deel van de verantwoordelijkheid. Een groot deel, als je het mij vraagt. Het grootste deel als je het mij vraagt.

Tot slot heeft de NAM wel iets goed te maken en moet verder niet zeuren.

Als ik de Rijdende Rechter was zou ik zeggen: ‘de NAM heeft, omdat ze al jaren aanhoudend zit te traineren en inmiddels 1077 keer de grond heeft laten trillen waardoor nu inmiddels minstens 50 000 gebouwen (een hoeveelheid panden ter grootte van heel Delft) aangepakt moeten worden, gewoon alle schade te vergoeden en dient deze mensen zo snel mogelijk uit de ellende helpen. Dit is mijn uitspraak en hier zult u het mee moeten doen’.

Helaas ben ik geen Rijdende Rechter, maar een Boze Blogger.

Oh ja, en er ligt 11 ton aan asbest. Elf ton Asbest. Gelukkig waait het nooit in Noord-Groningen.

https://www.youtube.com/watch?v=xKZUKj_hLb8&t=4m40s

Gerelateerde berichten