Als de Groningers gedwongen worden hun gebied te verlaten

Hier en daar wordt er aan gewerkt om de Groningers te laten wennen aan het idee dat ze gedwongen (tijdelijk of permanent) hun gebied zullen moeten verlaten in verband met de toenemende gasbevingen die, zoals nu steeds algemener bekend wordt,  niet zo onbenullig zijn als de media enige tijd geleden nog graag mocht doen voorkomen, bijvoorbeeld door het woord beving consequent tussen aanhalingstekens te plaatsen.

 1. Zo hoorde ik dat er in de serie De Fractie van de publieke omroep een aflevering gewijd is aan een voorstel om het aardbevingsgebied te ontruimen in ruil voor kraaltjes en spiegeltjes. ’t Is natuurlijk maar een serie hè, dat begrijpt u wel.
 2. Dan is er een splintergroepje in de Tweede Kamer dat een plan heeft gemaakt waarin Groningen ontruimd wordt en omgetoverd tot natuurgebied. ’t Is natuurlijk maar een plan van een tweemansfractie hè.
 3. En we hebben het plan van de heer Sintubin, gerespecteerd bevingswetenschapper, die stelt dat het gebied ontruimd zal moeten worden (Groningse olifant in de kamer).

De Groningers zijn tot nu toe niet echt in beweging gekomen. Ze zijn wel heel erg kwaad, maar ze blijven vooralsnog thuis zitten. Eén van de oorzaken voor deze inertie, daar ben ik van overtuigd, is het feit dat de menselijke hersenen niet toegerust zijn om goed na te denken over:

 • kansen en statistiek
 • de toekomst

Het feit dat er over een paar jaar misschien een grote aardbeving kan optreden is te vaag om nu naar de Tweede Kamer te gaan en daar met zijn tienduizenden te gaan protesteren.

Maar wat zou er gebeuren als er op een gegeven moment een brief op tienduizenden deurmatten valt waarin staat te lezen dat vóór 1 augustus het betreffende huis ontruimd zal moeten zijn en men ondergebracht zal worden in een gebied ergens elders? (We denken aan campingterreinen in Drenthe, tijdelijk leegstaande gebouwen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel, leegstaande panden in Paddepoel (Stad), leegstaande en slechtrenderende kantoorpanden in Amsterdam en momenteel ongebruikte studentenhuisvesting op de campus in Enschede.)

Áls men dan gedwongen wordt in beweging te komen, dan zal die beweging er komen ook, maar niet zoals bedoeld. Dan voorspel ik dat de rapen gaar zijn en de oorlog uitbreekt. Misschien slepen de Gasgroningers dan ook wel de andere Groningers mee, of meer, want je moet een mens niet van zijn geboortegrond wegjagen (zoals elders in de wereld helaas zo veel gebeurt). Veel succes gewenst met dat ontruimingsplan.

Gerelateerde berichten

6 gedachten over “Als de Groningers gedwongen worden hun gebied te verlaten

 1. In gesprekken met gezagsdragers (of liever ‘gedragszagers’) wordt ons steeds verweten dat wij ons onveilig VOELEN. Er wordt dus gerefereerd aan een subjectieve beleving, die niet gesteund wordt door de ‘feiten’. Pas als het kalf verdronken is, dempt men de put en helaas, zo zal het hier ook gaan. Het gaat dus niet alleen om niet kunnen bevatten van kansen en statistiek en het onvermogen om voor te denken over de toekomst, maar om de voortdurende repressie die uitgaat van het gezag door de onveiligheid als ‘subjectieve ervaring’ (van een angsthaas) te benoemen. Je krijgt onmiddellijk een sociaal stigma op je smoel op het moment dat je de onveiligheid benoemd, ook al ben je statistisch behoorlijk onderlegd en best wel in staat naar de toekomst te kijken. Het is sociale repressie van de besturen, die er voor moeten zorgen dat hier niet nu al de pleuris uitbreekt.

 2. Nu het woord ‘voelen’ gevallen is, moet ik ook denken aan het feit dat er in de media veelal staat ‘er is een aardbeving gevoeld’, in plaats van ‘er was een aardbeving’. Alsof er niet werkelijk een aardbeving was, maar deze slechts door een aantal mensen ‘ervaren’ werd. Alsof deze aardbeving als het ware tussen de oren zit.

  1. Ik noem dat Spinfluence.
   Net als die mooie portal van tegenwoordig. NAM-openheid. Maar ondertussen moeten mensen die (eindelijk) een deal met NAM hebben bij contract beloven hun mond erover te houden.
   Ik voel me in 1900, stemloos, rechtenloos, en ik zit niet eens diep in de scheurenshit

 3. Goede beschouwing over risicomanagement. Grote gevaren worden niet goed ingeschat. Er moet zeker iets gebeuren in Groningen, maar maak er een ‘kans’ van.

  Daarom wel gas blijven winnen en prudent, maar onder de volgende voorwaarden:
  1. 80% van de opbrengst gaat naar Groningen
  2. Groningen investeert in
  a) Nieuwe energiebronnen. Hiervoor is know how beschikbaar aan de universiteit van Groningen
  b) Waterstof economie en alternatief wonen, ook op het water
  c) Een ‘Nieuwe H2ansa’ met Bremen en Hamburg

  1. Waar woon jij Herman, ik lees bij je goede adviezen niets over de te verwachten bevingen.

Reacties zijn gesloten.