De Kennis Van Nu over bevingen in Groningen

Ik heb zojuist de aflevering van De Kennis Van Nu over de aardbevingen in Groningen gezien.

Ik werd daar best wel ziedend van.

Er wordt eerst haarfijn uitgelegd dat we sinds het begin van de gaswinning voorgelogen zijn door zelfingenomen ingenieurs.

Maar er is een oplossing zodat we gewoon door kunnen gaan met pompen! (Hoewel stoppen met pompen ook al niet echt meer helpt.) Waar komt die oplossing vandaan? Van diezelfde Heilige Ingenieurs natuurlijk.

Iedereen blij, inclusief presentator Diederik Jekel.

Want na een avondje met een figuurzaag en een zandbak is het duidelijk: met wat andere bouwmaterialen worden de effecten van de bevingen opgevangen.

Er wordt nog even een tectonophysicus uit Jurassic Park ondervraagd die uitlegt dat de bevingen in Groningen niks voorstellen in vergelijking met het buitenland (terwijl er net minutenlang is uitgelegd en gedemonstreerd dat het in Groningen net wat anders ligt), en case closed.

Er wordt met geen woord gerept over het unieke Groninger  culturele erfgoed.

U weet wel, dat spul dat je het eerst kapotbombardeert als je een vijandig land binnenvalt, dat wat het hart van een samenleving is, waar mensen al eeuwenlang bijeenkomen om iets gezamenlijks te ervaren.

Al die mooie historische kerkjes met zeldzame orgels (soms nog in de middentoonstemming, maar dit geheel terzijde).

Die kun je natuurlijk niet met een of andere plastic materiaal herbouwen. Maar daar denkt de gemiddelde ingenieur niet over na (de goed niet te na gesproken). Geen woord erover.

Of misschien wordt het gewoon expres niet genoemd. Iets niet noemen werkt ook altijd goed als je er geen oplossing voor hebt.

Ik zeg niet dat huizen versterken een slecht idee is, maar hier wordt ik dus heel boos van.

Links:

Gerelateerde berichten