De Korrespondent, gasbevings afl 11: Zonder die bevingen is het ook al mooi genoeg geweest

Over de schrijver

Kor Dwarshuis is Zelfstandig Actievoerder Zonder Personeel™, wat zoveel wil zeggen als dat hij, zolang de situatie dat toestaat, in zijn eentje in zijn schuurtje zit te schrijven en te programmeren over de gaswinning in Groningen en de fnuikende gevolgen daarvan.

Samenvatting

De schrijver toont op rustige en overtuigende wijze aan dat Groningen ook zonder de gasbevingen al had moeten zeggen: nu is het genoeg geweest.

Echter, nu de gasbevingen als een ramp in slow motion™ door de provincie trekken, is het dringend gewenst dat alle Groningers leren inzien dat wat er gebeurt toch niet helemaal in orde is en hun van nature aanwezige fatalisme overboord zetten, en zich meer mans tonen door te zeggen: tot hier en niet verder, waardoor ze inzien dat ze, tot op zekere hoogte, het lot in eigen handen kunnen nemen, wat een zeer positief levensgevoel tot gevolg zal hebben en als leuk bijverschijnsel het effect zal sorteren dat de rest van Nederland wat meer respect zal krijgen voor een volk dat in het algemeen een beetje merkwaardig aangekeken wordt omdat ze zich zo passief opstellen.

Hans Alders gaat het niet voor ons oplossen; we zullen het zelf moeten doen.

En dan nu de volledige tekst, daar gaan we:

Wèl geld

‘Een vriend van mij bijvoorbeeld,’ hij boog zich naar voren om zijn sigaret uit te drukken, waarbij zijn haar voor zijn gezicht viel, ‘die heeft zich gek laten verklaren, dat is geen enkel probleem, dat lukt je zo, en die krijgt nou netto 22.000 gulden, heeft een boerderijtje in Friesland gekocht en verbouwt zijn eigen groente en aardappelen, en verder ligt hij de hele dag in de zon.’

Uit “Het Bureau, deel 3: Plankton”, J.J. Voskuil, jaren 70

Géén geld

De regering en de Tweede Kamer voelen er niks voor meer geld uit te trekken voor het Noorden. De regering zegt geen geld te hebben en de Kamer meent dat meer geld het Noorden ook niet helpt.

Uit de Leeuwarder courant, 1984

Soms wel, en soms niet

Soms had de regering wel geld, en soms had de regering geen geld. Het hing er een beetje vanaf waar het naar toe moest.

Al in 1984 was Groningen, of nog beter, het Noorden, een wingewest. Toen was de overheid al 20 jaar bezig met het leegtrekken van het gasveld in Slochteren, en waren er (officieel) nog geen gasbevingen.

Miljarden werden verdiend aan dit gas en ongeveer 1% kwam ten goede aan Groningen. Dat heeft althans Jan Rotmans berekend, en die heeft er verstand van.

De rest is ergens anders verkwanseld, niemand weet nog precies waaraan. In ieder geval aan fratsen zoals in het eerste citaat hierboven. In een fonds voor de toekomst is het in ieder geval niet terechtgekomen.

1%

1% naar Groningen. Is dat veul of wienig?

Als je het aantal inwoners per provincie als verdeelsleutel neemt, zou dat ongeveer 3,5% in plaats van 1% moeten zijn. Als het om miljarden euro’s gaat dan maakt dat nogal wat uit.

Muilbanden

Een os zult gij niet muilbanden, als hij dorst.

Dit citaat komt maar liefst uit de Bijbel, Deuteronomium 25, vers 4.

Wat hier mee bedoeld wordt, zo heb ik geleerd, is dat de os mee mag profiteren van datgene waar hij voor werkt, waar hij voor bloedt en een bijdrage aan levert.

Als de os het graan staat te dorsen mag hij er ook lekker van meevreten, simpel gezegd.

In dit verhaal is Groningen natuurlijk de os, hehe. Dat betekent dat 3,5% veel te weinig is, en die daadwerkelijke 1% al helemaal.

Waarom

 • is er dan geen Zuiderzeespoorlijn gekomen?
 • sluit het ziekenhuis in Delfzijl?
 • moeten scholen in kleinere dorpen verdwijnen?
 • zijn de dijken langs het Eemskanaal niet tip top en moeten de inwoners van Woltersum geëvacueerd worden bij hoog water?
 • verdwijnen bibliotheken?
 • moeten ontmoetingsplekken sluiten?
 • moeten sociale werkplaatsen sluiten?
 • verdwijnen buslijnen?
 • is er nog geen glasvezelkabelnetwerk uit de grond gestampt? (Hoe je in Groningen een gat in de grond graaft is onderhand wel bekend volgens mij)
 • of als dat dan niet lukken wil, waarom is er niet op elk NAM-fakkeltoren als de sodemieter een 4G-antenne geplaatst?

[Thuis-opdracht: verzin zelf nog meer voorbeelden!]

Waarom slikt bijna iedereen in Groningen dit zomaar voor zoete koek? Waarom zegt men niet: “ja hallo, kom op zeg, die school gaat niet dicht, nooit niet, zorg maar dat er een paar nano-procent van die gasbaten gebruikt wordt om die school open te houden, of we draaien met zijn allen die gaskranen een dag dicht en we verkopen de opbrengst zelf wel op de internationale markt en betalen daar een extra onderwijzer van”?

De NAM heeft één keer in 1993 vijf judo-pakken voor de kinderen van een school ergens betaald, maar dat was het dan. Oh ja, ze betaalt de electriciteitskosten van een kerk in Zeerijp. Maar dat zal wel niet zo veel zijn want ik vermoed dat door de verzakking de electriciteitskabels wel gebroken zullen zijn.

❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌

Huizinge Boem Bats: de grotere gasbevingen

❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌❌

Wacht eens even, deze hele riedel gaat nog niet eens over de gasbevingen van de laatste tijd. Die hebben we er nog niet eens bijgehaald. Toch komt het me voor dat er al genoeg reden is om te zeggen, het is genoeg geweest, hier trekken wij Groningers een grens.

De gasbevingen dus.

We hadden al vastgesteld dat die 1% veel en veel te weinig is, en volgens de wetten der gerechtigheid enorm omhoog getrokken moet worden, dat 3,5% ook niet genoeg is, maar dat het veel meer behoort te zijn. En nu komen die gasbevingen er nog eens bij.

Maar toch gebeurt er niets. Nou ja, er gebeurt wel van alles maar dat heeft niets met gerechtigheid te maken.

Er wordt een diarree aan bestuurlijke maatregelen en nieuwe organisaties over Groningen heengestort, met nepmaatregelen en schijnoplossingen. Met als doel: de rust bewaren en de aardgasbaten blijven afromen.

En toen kwam Hans Alders

Hans Alders is de meest recente bestuurlijke maatpakregel uit Den Haag die in het sluiten van verpleeghuizen een kans ziet en die een territoriale regeling voor Groningen ziet om zichzelf wat meer armslag te geven.

Ik weet niet wat een territoriale regeling inhoudt, maar ik weet wel dat die er niet moet komen, want het is een vrijbrief voor iets. Waarvoor weet ik niet, maar ik wil er niks mee te maken hebben.

Tot hier en niet verder, of toch wel?

De Groningers hebben dus toch inmiddels meer dan genoeg redenen om  in opstand te komen rustig te zeggen: tot hier en niet verder?

En toch is dat niet zo. Hoe dat nu toch kan, weet ik niet. Maar misschien moeten we het zoeken in deze richting:

 • In Groningen is het übercool om geen aandacht voor jezelf op te eisen,
 • waar je vervolgens stiekum trots op bent,
 • maar als je dan ook daadwerkelijk geen aandacht krijgt op termijn bozig over wordt.

Een boosheid die een soort veenbrand is. Een veenbrand kan onder de grond stiekum doorsmeulen terwijl niemand het door heeft. Kan gevaarlijk worden.

Zo’n veenbrand is prima onder controle te houden door af en toe met een schijnmaatregel te komen of een nep–oplossing.

Hans Alders is zo iemand die zo’n veenbrand heel goed klein weet te houden. Hij kent Groningen immers als zijn broekzak, zo zegt men steeds. Het zou hem kunnen gaan lukken. Af en toe een niet al te concrete belofte zoals ‘binnenkort krijgen de Groningers duidelijkheid’ en dat soort teksten. Klinkt goed, de meeste mensen zakken terug in hun kussen en denken, dust ter ja toch niks aan ja.

Maar wat ik hoop is dat alle Groningers leren inzien dat wat er gebeurt toch niet helemaal in orde is en hun van nature aanwezige fatalisme overboord zetten, en zich meer mans tonen door te zeggen: tot hier en niet verder, waardoor ze inzien dat ze, tot op zekere hoogte, het lot in eigen handen kunnen nemen, wat een zeer positief levensgevoel tot gevolg zal hebben en als leuk bijverschijnsel het effect zal sorteren dat de rest van Nederland wat meer respect zal krijgen voor een volk dat in het algemeen een beetje merkwaardig aangekeken wordt omdat ze zich zo passief opstellen.

Hans Alders gaat het niet voor ons oplossen; we zullen het zelf moeten doen.

P.S.: Ik gun iedereen het recht op een gekte-verklaring, een boerderijtje in Friesland en nooit meer werken, zoals in het citaat aan het begin, maar wel pas als als Groningen zijn eerlijk deel heeft gehad.

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “De Korrespondent, gasbevings afl 11: Zonder die bevingen is het ook al mooi genoeg geweest

 1. Van de aardgasbaten is slechts 1% terecht gekomen in ‘de Noordelijke Regio’, niet in de provincie Groningen.
  Dan komt 0,3% waarschijnlijk dichter bij de waarheid. De een deel van de gasbaten zijn een tijdlang verdeeld via het FES, het Fonds Economische Structuurversterking. Duidelijk is welke structuur daarmee versterkt is, de verdeling was als volgt; het westen kreeg 88%, het zuiden 9%, het oosten 2% en het noorden 1%.
  Uiteraard is dat geld goed besteed. De Betuwelijn. De HSLlijn. Klinkende projecten waarmee we onszelf op de kaart gezet hebben. Hoewel, daar stonden we natuurlijk al op. “Dutch Disease” is waarschijnlijk nog beter bekend in het buitenland.

Reacties zijn gesloten.