Sylvain Ephimenco filosofeert in een column over Spanje en Catalonië en beschrijft hoe de toekomst in Nederland er uit zou kunnen zien. Hij ziet een toekomst voor zich waarin de regering inmiddels naar Amsterdam is verhuisd en Zuid-Holland zich wil afscheiden. Net als Catalonië.

En nogal omslachtig verhaal terwijl er een veel makkelijker voorbeeld voor het grijpen ligt: Groningen. Groningen levert Nederland gas (grootste gasveld van Europa), electriciteit (grootste electriciteitscentrale van Nederland en zoveel centrales zijn er niet) en een enorme bulk data (Google Data center).

En daarnaast is er een diep gevoel van “wij doen er kennelijk niet toe, wij horen er niet bij”.

In de EU statistieken is Groningen de rijkste provincie van Nederland. Dat zou pas spannend zijn. Die haven in Rotterdam is peanuts vergeleken bij Groningen.

Maar Groningen als voorbeeld, het zit er niet in. Friesland en Limburg komen wel steeds voorbij. Maar Groningen? Groningen bestaat niet. Dat komt omdat het heeel ver weg is, er bijna geen mensen wonen, en die mensen die er wonen niet te verstaan zijn.

Zie column.

 

Gerelateerde berichten