MENU

Hogelandse sfeer

plus een ingenieursdroom

Voor als je niet kan zien: je ziet een mooi schilderachtig dorpje op het Hogeland van Groningen. Heel mooi. Maar als het onweert zie je flitsen van een mogelijke toekomst van Groningen: een foto van fantasieloze identieke houten huisjes strak naast elkaar; bestand tegen aardbevingen maar niet om aan te zien. Je kan dit beeld ook oproepen door op een button te klikken.

“‘Ik hoop dat u niets tegen sarcasme heeft, ingenieur. Volgens mij is het het schitterendste wapen van de rede tegen de machten van de duisternis en de lelijkheid. Sarcasme, mijnheer, is de geest van de kritiek, en kritiek betekent de oorsprong van vooruitgang en verlichting.’”

“De Toverberg”, Thomas Mann


Image credits:

Sound credits:

Hogelandse sfeer

plus een ingenieursdroom

pas op: bevat diverse geluiden (> 10 MB)

geluiden laden…

“Want tenslotte was hij ingenieur, […]. Er was dus een kans dat Hans Castorp zich bij de radicalen zou voegen, een fanatiekeling zou worden, een profane sloper van oude gebouwen en landschappelijk schoon, ongebonden als een […] en even piëteitloos als een […], geneigd de meedogenloze breuk met waardige tradities de voorkeur te geven boven het bedachtzaam uitbouwen van natuurlijke levensomstandigheden, en de staat aan waaghalzige experimenten te onderwerpen – ook dat was denkbaar. ”

Thomas Mann. “De Toverberg.”