Hans Alders, hoofd van “Nationaal Coördinator Groningen” wil juridische procedures zoveel mogelijk voorkomen en pleit daarom voor het instellen van een geschillencommissie.

(Update: Inmiddels is er een Aardbevingskamer.)

Geen arbitrage-commissie

prof. mr. dr. F.T. Oldenhuis, hoogleraar Religie en Recht:

En denk nog even aan ‘exit NAM-cultuur’. Wat moet er voor in de plaats, heb ik geroepen, in Groningen. Er moet een aardbevingskamer komen, de rechtbank Noord-Nederland moet de regie nemen. Niet alleen voor de geschillen maar ook voor de mediation. De rechters hebben op dat punt power.

Geen arbitrage-commissie. Die valt zo maar om want er zijn veel te veel van die zware gevallen. Daar moet Ausdauer komen, daar moet op lange termijn in worden voorzien. Dat was mijn voorstel. Ik ben heel benieuwd of die rechtbank Noord-Nederland daarin meegaat. En dat is nodig denk ik, althans mede nodig, om het vertrouwen, wat echt weg is, te herstellen. Want als ik in de kranten dingen lees van Rutten: 95% van de mensen zijn tevreden, en Kamp: bijna alles is opgelost, dan zeg ik van, dan heb je de zaak niet goed op een rij. Dank u wel.”

Stuur dit via e-mail