Bitcoin en Blockchain

Voor het laatst aangepast: feb 16, 2020 @ 11:00 am

Bitcoin voor beginners. Een overzicht.

Op deze pagina houd ik bij wat ik tot nu toe van Bitcoin vind en begrijp. Het verandert dus de hele tijd. Het is bedoeld om mijn eigen gedachten te ordenen maar misschien heb jij er ook wat aan.

“Bitcoin is a non-Sovereign hardcap supply, global, immutable, decentralized, digital store of value.”

Bitcoin Introductie

Het is een vrij ontoegankelijke wereld, met heel veel afkortingen, dingen die heel snel veranderen, veel verschillende meningen, en felle voor– en tegenstanders. Het heeft lang geduurd voordat ik een beetje begon te begrijpen waar het om draait, en als je sowieso al weinig van economie en geld weet, wordt het er niet makkelijker op.

Een hele mooie portal tot info over Bitcoin: https://lopp.net/bitcoin.html

Bitcoin is Experimenteel

Bitcoin is een nieuwe experimentele technologie. Het is geen “geen stock investment”.

Er worden nooit overhaaste beslissingen genomen binnen de Bitcoin programmeurswerel. Sterker nog: het gaat extreem traag en conservatief. Dit is niet erg. Dit is goed, zo wordt voorkomen dat er ondoordachte zaken het systeem binnensluipen.

Er kan echter altijd een destructieve bug het systeem binnensluipen die het systeem om zeep helpt. Het kan, maar de kans is klein.

Bitcoin en De Werking Van Geld

Een nuttig gevolg van het verdiepen in Bitcoin is dat je gaat nadenken over wat geld eigenlijk is, hoe het werk etc. Persoonlijk begrijp ik heel weinig van geld en economie. Het boek van Ammous (zie verderop) is ook daarom voor mij zo nuttig.

Bitcoin Uitgesplitst

Bitcoin is een combinatie van een aantal belangrijke technieken:

 • cryptografie
 • speltheorie
 • blockchaintechnologie
 • nog meer?

Bitcoin en Belangrijke Figuren

 • Andreas Antonopoulos
 • Saifedan Ammous

Bitcoin en Tulpen

Heel vaak wordt de tulpen bubble aangehaald als het om bitcoin gaat. Om aan te geven dat bitcoin een bubble is die in gaat storten.

Uiteindelijk na maanden heb ik hier het volgende antwoord op: Dat kan best zo zijn op de korte termijn maar ik denk dat de jonge generatie mensen zal zien dat bitcoin echt een digitale vorm van goud is, met bijbehorende eigenschappen (en meer) en daarom de waarde zal blijven zien. Als iedereen de waarde  er blijvend van ziet, dan werkt het

Traditionele economen zeggen dat goud naast de economische waarde ook praktische waarde heeft, bijvoorbeeld je kunt er sieraden van maken.

Een veelgehoord theorie die je hoort van traditionele economen als het gaat om bitcoins is de “Greater Fool Theory”. Bitcoin zou alleen werken zolang er iemand is die dommer is dan jijzelf en die van jou koopt. Zoiets.

Bitcoin Fabels

 • “Bitcoin is anoniem”: dit klopt niet, het is heel moeilijk om echt anonieme transacties te doen. Bitcoin is “pseudoniem”.

Bitcoin en Energie

Uren heb ik besteed aan dit onderwerp. Ik denk dat het mee gaat vallen met het energiegebruik in de toekomst. Omdat:

Bitcoin volgens sommigen gaat functioneren als mechanisme voor final settlements, en niet voor elke kop koffie. De koffie wordt dan gedaan via lagen bovenop bitcoin, zoals het lightning network.

Mensen die zich er mee bezig houden :

 • Jonathan Bertrand
 • Alex de Vries (Digiconomist)
 • Dan Held
 • Amous

Het verbaast me wel heel erg wat voor houding veel invloedrijke bitcoin-aanhangers hebben ten aanzien van energie–gebruik. Om te beginnen is er een soort beweging binnen de bitcoiners die zichzelf “bitcoin carnivores” noemen. Ze zijn aanhanger van de Weston Price gedachte. Die komt er op neer dat mensen in wezen vleeseters zijn en dat vlees de gezondste voedsel is. Het is wat mij betreft ironisch dat vlees enorm energie-intensief is. Het energiebeslag van vlees is werkelijk enorm, evenals de hoeveelheid water die nodig is voor het laten groeien van 1 kg vlees. Nog nooit heb ik zo’n bitcoin–figuur daarover gehoord. De houding van veel bitcoiners ten aanzien van energie vind ik vaak wat kinderlijk.

Bitcoin en Andere Crypto’s

Naast Bitcoin heb je ontelbare andere crypto-currencies. Als je een zogenaamde Bitcoin maximalist bent, dan hecht je alleen waarde aan de Bitcoin-techniek, en vind je alle andere crypto-currencies helemaal niks. Ik ben momenteel een Bitcoin maximalist.

Bitcoin en Boeken

Ik heb Inventing Bitcoin gelezen. Een aanrader voor de beginner. Niet als je rijk wilt worden met bitcoins, maar als je echt geïnteresseerd bent in hoe het werkt.

Ik lees nu het boek The Bitcoin Standard van Saifedean Ammous. Een aanrader. Ook als je in het algemeen meer over geld wilt weten. De bitcoin hoek zit vaak in de economische school van de Austrians. Dat is een andere school dan de gangbaardere school van de Keynisianen. De Austrians hechten waarde aan een sterke munt, zijn tegen inflatie door de overheid gestuurd, en zien bitcoin als digitaal goud, met de bijbehorende eigenschappen.

The Bitcoin Standard – The Decentralized Alternative to Central Banking door Saifedan Ammous.

“Wil je meer te weten komen over geld, het monetaire systeem en de plaats van bitcoin in dit geheel? Dan is dit boek je op het lijf geschreven.” lees ik in een recensie.

Bitcoin en Final Settlements

Amous (en anderen) zegt dat Bitcoin niet gebruikt gaat worden voor het afrekenen van een kop koffie, maar voor het maken van final settlements. Dus niet voor instantane betalingen. Dat zal gedaan gaan worden door een laag bovenop Bitcoin. Een van de meest genoemde lagen is het Lightning Network. Je zou het volgens mij kunnen vergelijken met het laten schrijven op de lat in een cafe. Dus: je betaalt je consumpties slechts een keer per maand, en je laat elke avond (als je zo vaak naar het cafe gaat) je consumpties opschrijven. De cafe-eigenaar vertrouwt erop dat je aan het eind van de maand zult betalen. Dat is dan de final settlement.

Ook een credit card aankoop is een vorm van op de lat schrijven. De daadwerkelijke afrekening kan weken duren. Echter met Bitcoin duurt het maar een uur of zo. Dat is erg snel als je bedenkt dat je in een uur geld over kunt maken naar een ander deel van de wereld. “Complete settlements of hard cash between continents in under one hour that is extreme powerfull”, zegt Amous.

Omdat niet alles meer via het echt Bitcoin protocol wordt afgehandeld maar via bijvoorbeeld het Lightning Network zal de energieconsumptie ook niet zo snel stijgen als sommigen vrezen.

Bitcoin moet je (volgens Amous en anderen) echt zien als goud: goud sleep je ook niet de hele wereldbol over. Het is een soort garantiestelling waar iedereen in vertrouwt omdat het een voorspelbaar patroon heeft. Er wordt al jaren een zeer voorspelbare hoeveelheid goud gedolven. En zo gaat het ook met Bitcoin. Dit is nou eenmaal zo vastgelegd. Dat de waarde van bitcoin in dollars zo volatiel (heen en weer schietend) is, heeft daar niet zo veel mee te maken. Dat is principieel een andere kwestie.

Zou je de transferkosten van bitcoins ergens mee willen vergelijken, dan zou je dat moeten doen met het verplaatsen van goud: The Bitcoin Standard Podcast Presents Saifedean Ammous Interviewed By Max HIllebrand — The Bitcoin Standard Podcast with Saifedean Ammous — Overcast

Bitcoin en Socialisme

Bitcoin is apolitiek, het is een digitaal systeem en meer niet. Maar veel Bitcoin–aanhangers zijn Amerikaanse “Libertarians”. Wees voorbereid op af en toe lange lofzangen op het recht om je eigen wapens te hebben en rants tegen “socialisme”.

Bitcoin en Dure Auto’s

Ikzelf vind Bitcoin ontzettend boeiend omdat het digitaal goud is en daarnaast een totaal nieuwe vorm van betalen lijkt te gaan worden. Daarnaast kun je er ook mee speculeren. Ik vind dat daar niks mis mee is, maar op een gegeven moment gaat het wel vervelen als mensen in hun blogposts, video’s, podcasts de hele tijd lopen op te scheppen over dat ze tien dure auto’s hebben.

Bitcoin en Game Theory

Een van de pijlers van Bitcoin is de Game Theory.

Over de game theorie die het eerlijk maakt als iedereen in zijn eigen belang handelt: https://www.youtube.com/watch?v=GEQzlJ_WL-E&feature=youtu.be&t=250

Bitcoins veilig bewaren

Je bitcoins kun je op verschillende manieren bewaren maar het veiligst is een hardware wallet. Een apparaatje ter grootte van een halve credit card die je via USB aan je computer kunt koppelen.

“Bitcoin wallets keep a secret piece of data called a private key or seed, which is used to sign transactions, providing a mathematical proof that they have come from the owner of the wallet. The signature also prevents the transaction from being altered by anybody once it has been issued.”
https://bitcoin.org/en/how-it-works

“Before owning any bitcoin, you need somewhere to store them. That place is called a “wallet.” Rather than actually holding your bitcoin, it holds the private key that allows you to access your bitcoin address (which is also your public key). If the wallet software is well designed, it will look as if your bitcoins are actually there, which makes using bitcoin more convenient and intuitive.”

https://www.coindesk.com/information/how-to-store-your-bitcoins/

Op je wallet “staan dus niet je bitcoins” maar de private key die jou toegang geeft tot je bitcoin adres. Deze private key moet je nooit openbaar maken.

Als je je er in wilt verdiepen kijk dan op Youtube naar videos van Pamela Morgan. Zij legt uit dat je de volgende back-up strategie moet hanteren:

 • maak drie kopieen
 • op twee verschillende media
 • op één alternatieve geolokatie

Waarom is dit zo belangrijk: Welnu, hierom: als je een fout maakt met je bankpas dan kan je bank altijd nog iets voor je doen. Niet dat ze het doen, maar het kan wel. Met Bitcoin ligt dat anders. Er is niemand verantwoordelijk voor je bitcoins. Ook al zouden ze dat willen. Wie is ze? Er is geen adres waar het hoofdkantoor van Bitcoin gevestigd is. Bitcoin is van niemand.

Het activeren van zo’n wallet vond ik best wel een lastige klus, onder andere door de niet complete aanwijzingen.

Het is ook geen gemakkelijke materie en ik begrijp het nog steeds niet allemaal. Je hebt termen als Public Keys, Private Keys, PIN Code, Seeds, Brain Wallets.

Nu volgt een volkomen onbegrijpelijk stuk tekst dat ik zelf niet snap (alles wat nu cursief staat):

Trezor is een merk hardware wallets. Maar je hebt ook een stukje software nodig om via je browser met je hardware wallet te communiceren.
Die software heet, om het makkelijk te maken, TREZOR Wallet, en daarom heet de Trezor hardware Wallet vanaf nu De Trezor.

Om deze Trezor Wallet software te laten communiceren met de Trezor is extra software nodig, genaamd de Trezor Bridge.
De Trezor Wallet is een extensie in Chrome. En daarom is de Trezor Bridge toch niet nodig in Chrome. Wel in andere browsers.

1: master key:
het 1e deel van de toegang tot de wallet, namelijk 24 woorden, die de toegang tot de wallet vormen
2: pass phrase:
het 2e deel van de toegang tot de wallet, namelijk een extra woord (of een pincode, dat kan ook)
3: tezamen noemen we dat de Seed

En dan denk ik:
-de master key is dus eigenlijk een pass phrase (want 24 woorden, en meer dan 1 woord noemt men een phrase)
-de pass phrase is geen phrase, maar een woord of een getal, dus een pass word
-de wallet is geen wallet maar een key chain.

Wat is een mnemonic?

“If your device came with a preinstalled firmware, do not use it and contact our support immediately!”
http://doc.satoshilabs.com/trezor-user/settingup.html
==> Hoe kun je dat zien?

“There are also several Advanced settings that you can configure.”
==> Onzekerheid. Waarom zou ik dan doen. Wel of niet doen. Als ik dat niet doe, ben ik dan onveilig?

Ik heb dit zelf opgeschreven maar ik snap er feitelijk niks van.

Bitcoin en Gotenna

Er zijn mensen bezig aan het ontwikkelen van de mogelijkheid om via Gotenna (https://www.gotenna.com) bitcoins te sturen. Op die manier wordt je onafhankelijk van het standaard internet.

Zie ook deze tweets.

Bitcoin voor The Unbanked

Miljarden mensen hebben geen toegang tot een bank, zoals wij in het rijke westen dat wel hebben. Voor hun zal bitcoin een grote rol gaan spelen. Mensen die het hebben over dat bitcoin weinig toevoegt omdat er al zo veel is, zien dit over het hoofd.

Bitcoin en Podcasts

Als je wilt kun je de hele dag naar podcasts over Bitcoin luisteren.

In het Nederlands:

Ik heb een OPML-bestand met allerlei podcasts over Bitcoin.

Mensen die ik volg op Twitter

https://twitter.com/kordwarshuis/lists/bitcoin

Bitcoin en Conventies

“Bitcoin” (met een hoofdletter) staat voor de techniek. bitcoin (met een kleine letter) staat voor de munt zelf.

Bitcoin en Leerzame Artikelen

Technische kant van bitcoin, programmeren c++ javascript python etc:

https://medium.com/@pierre_rochard/understanding-the-technical-side-of-bitcoin-2c212dd65c09

Bitcoin en Regels

Om te functioneren moet Bitcoin voldoen aan bepaalde regels, de consenus rule:

 • Block size: 1 MB
 • Block time: ong 10 min
 • Block reward: was 50, toen 25 nu 12,50
 • In mining is also a confirmation rule: you cannot spend until after 100 confirmations / blocks
 • Deze regels kun je niet veranderen tenzij via soft fork
 • Rules worden ingediend via BIP (Bitcoin Improvement Proposal)
https://overcast.fm/+LCsHfye3I/20:48

Bitcoin en Smart Contracts

Begrip “smart contract” werd al genoemd in 1997. Smart Contracts zijn contracts waar je voorwaarden, logica etc aan toe kunt voegen. Dingen als: geld wordt pas overgemaakt als er aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Je kunt Smart Contracts maken op Bitcoin maar de programmeertaal is nog niet zo uitgebreid als bij andere cryptocurrencies. Bekendste voorbeeld is Ethereum. Er zijn nog niet veel praktijkvoorbeelden van Smart Contracts.

De programmeertaal waarin je Smart Contracts programmeert op Ethereum heet Solidity, gebruikt een syntax die op JavaScript lijkt.

Ook Bitcoin ondersteunt Smart Contracts, maar veel minder. Er wordt echter gewerkt aan een nieuwe taal die bovenop Bitcoin gebruikt kan worden.

Bitcoin en Kritiek van traditionele Economen

Sweder van Wijnbergen is een ouderwetse econoom die een mening heeft over Bitcoin. Luister eventueel:

https://www.bnr.nl/podcast/de-technoloog/10341300/econoom-sweder-van-wijnbergen-bitcoin-gaat-naar-nul
 • het lijkt op de tulpenbollenbubble, alleen toen kreeg je tenminste nog een tulp
 • greater fools theorie
 • het schiet niet op, het is er al sinds 2009 maar het breekt niet door als betaalmiddel. Het internet als verschijnsel werd veel sneller geadopteerd, en de PIN automaten gingen ook veel sneller.
 • 2% van alle geld–transacties is maar bitcoin, veel te weinig, dit is al jaren constant
 • als je blockchain niet als betaalmiddel gaat gebruiken, waarom zou je het dan überhaupt gebruiken
 • de grote volatiliteit is het grote probleem
 • bitcoin heeft geen waarde. Goud wel want dat vinden mensen mooi en men maakt er sieraden van
 • blockchain technologie zal wel heel veel impact gaan hebben volgens van Wijnbergen.

Bitcoin en Internet

Blijft internet altijd bestaan en vrij toegankelijk? Zeker is dat niet. Er zijn initiatieven die Bitcoin onafhankelijk van het internet maken. Ik ken er twee:

 • GoTenna
 • Satelieten in de lucht gebracht door Blockstream