Beschrijvingen van gasbevingen in Groningen door bewoners

Voor het laatst aangepast: apr 19, 2023 @ 6:37 pm

Er zijn al veel verhalen van mensen in het gaswinningsgebied opgetekend. Hier verzamel ik fragmenten die specifiek gaan over hoe een aardbeving door gaswinning ervaren wordt.

Ik ben op zoek naar teksten die zo concreet mogelijk zijn. Dus “Ik vond het heel erg” is niet zo concreet, maar “Ze viel met haar hoofd tegen de tafel” is wel heel erg concreet.


Uit de hoogslaper gevallen

“Ben van het bed afgevallen tijdens de aardbeving, van de grote hoogslaper. Dat was au, dat was pijnlijk, pijnlijk, pijnlijk.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Golvende tuin

“Je zag gewoon de tuin golven. De vogels vlogen op enzo.”

Bron: Verscheurde jeugd; 10 jaar na Huizinge (Afl. 3)


Heen en weer zwiepende muren

“Nog voordat zij en de kinderen in de gaten hebben wat er aan de hand is, voelen ze de vloer trillen en zien ze muren heen en weer zwiepen.”

“Tijdens de klap bij Huizinge stond hun boerderij in Krewerd te schudden. Zij was in de groentetuin, Jan binnen en hond Bobby blafte, ongewoon hard. De volgende dag waren gevels gescheurd.”

“In Krewerd kraken de gebinten. Knallen klinken door boerderij ’t Noorn. Het is februari 2013, en de bodem schudt opnieuw.”

“In de nacht van 13 februari 2014 even na drie uur ontvluchten de Munnekes hun slaapkamer, uit angst dat de schoorsteen op hun hoofd valt. De grond onder Krewerd beeft met een kracht van 3,0. In het dak zijn gaten gevallen, mailen ze directeur Bart van de Leemput van de NAM. ‘Het lijkt wel alsof de hele kap is verschoven.’”

Bron: NRC (Internet Archive)


Eerst haarscheurtjes, nu vingerdik

‘We hadden altijd al wel scheuren in het pand zitten, maar ik zag direct dat ze erger geworden waren. Ik vertrouwde het niet helemaal. Het waren eerst haarscheurtjes en nu zeg maar vingerdikte, of over de hele lengte van het achterstuk van het pand.’

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Huis heen en weer – vloer omhoog en naar beneden

Majoor uit Uithuizermeeden hoorde een enorme knal. ‘[…] Het huis ging vreselijk heen en weer.’ Ook Eddy Honderd voelde de aardbeving: “De vloer ging omhoog en naar beneden.”

“Muren kraakten”

“Het huis ging stevig heen en weer, dus duidelijk gevoeld, zelfs in een nieuw aardbevingsbestendig huis.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Lijkbleek met de tandenborstel nog in de mond

“Ik zat hier rustig in mijn stoel, maar als zoiets voorbij komt is het alsof de aarde vergaat. Schilderijen zwiepen heen en weer aan de muur, kopjes staan te rinkelen, alles knettert en knapt. Alsof een legerpeloton z’n mitrailleurs leegschiet in je huis.

Mijn vrouw was zich al aan het klaarmaken om naar bed te gaan. Die vond ik lijkbleek, met de tandenborstel nog in de mond, tegen de diepvries aangeklemd om te voorkomen dat die omviel.”

Het eeuwenoude Feldwerder Voorwerk was in een klap volledig ontwricht en de schade wordt met de jaren en lichte bevingen die volgden, alleen maar erger.

Bron: Dagblad van het Noorden (Internet Archive)


Lastig je staande te houden

Een enorm grommend en donderend geluid zwol aan. De woning ging met golven en schokken op en neer en heen en weer diverse kanten op. Het huis kraakte aan alle kanten. Het bleek lastig je staande te houden en diverse mensen renden geschrokken naar buiten.

Bron: Onder Groningen


Ineens begonnen de letters op mijn scherm te bewegen. Ik krijg een hersenbloeding, dacht ik

De impact van de aardbevingen is groter dan je als buitenstaander denkt, ontdekte Pijlman bij de aardbeving op dinsdag 30 september, de eerste die ook in de stad Groningen goed te voelen was. “Ik zat in mijn werkkamer op de negende verdieping een brief te tikken”, vertelt Pijlman. “Ineens begonnen de letters op mijn scherm te bewegen. Ik krijg een hersenbloeding, dacht ik een fractie van een seconde.”

De toren begon te bewegen, collega’s renden de gang op en Pijlman hoorde een knal. “Ik dacht, er kan schade zijn, ik roep het crisisteam bijeen. Een van de leden durfde niet meer in de lift. Er hing even zo’n paniekerige sfeer. In het Atrium, waar toen zo’n vier- tot vijfhonderd studenten zaten, was een raam gescheurd. Zo’n enorm raam van tien meter hoog hè! Wat als die echt was gebarsten? Er lopen daar altijd mensen rond.”

[Citaat uit: Aardbevingsbestendig maken wordt nog lastig – Dagblad van het Noorden – Link werkt niet meer]


Let op: uitleg van het KNMI

Het KNMI legt uit hoe het zit met de bevingen in Groningen in dit filmpje:


Ik dacht, het dak is ingestort

Het is de vroege ochtend van 8 augustus 2006 als Sylvia nietsvermoedend achter het aanrecht staat. Ze maakt het ontbijt klaar en bereidt zich voor op een doodgewone dag. Haar dochter is nog op haar slaapkamer op de bovenverdieping. Sylvia zal haar zo naar de buitenschoolse opvang brengen en dan met de trein naar haar werk gaan.

Dan begint de aarde te trillen en te rommelen. Sylvia denkt eerst aan een vrachtauto, die met een idiote snelheid voorbijrijdt. Daarna hoort ze dreunen op de bovenverdieping. Zijn dat kasten die omvallen? Ze hoort ook het dak kraken. “Toen kwam het besef, dit is een aardbeving. Ik dacht, het dak is ingestort, en nu ben ik mijn kind kwijt.”

Bron: Gasberaad (Internet Archive)


Lantaarnpalen als stokjes heen en weer

Op een zomeravond in augustus van 2012 zit Hendrik met zijn gezin op de bank in de woonkamer. Ze zijn net terug van vakantie en kijken naar de televisie. Een rustig avondje, totdat ze schrikken van de aardbeving bij Huizinge met een geschatte zwaarte van 3,6.

“We hoorden eerst een stuk gerommel in de grond en toen een knal, alsof er een vliegtuig door de geluidsbarrière ging. Nou, dat was een beving, dat hadden we gelijk door. Ik werd er niet bang of naar van, maar het was wel iets aparts”, zegt Hendrik. “Ik voelde duidelijk dat alles schudde. Ik keek uit het raam en zag de lantaarnpalen als stokjes heen en weer slingeren. Dat was echt heftig.”

Bron: Gasberaad (Internet Archive)


Bed uit gerammeld

Daar is in februari 2013 de beving in Zandeweer, vlak bij Uithuizen, overheen gekomen. Ik werd letterlijk mijn bed uit gerammeld.

Bron: Groninger Bodem Beweging (Internet Archive)


Verloor evenwicht

In Bedum verloor Kea Bossinge haar evenwicht waardoor ze met haar knie en hoofd tegen de tafel viel. Op een blauwe plek na, maakt ze het verder goed.

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Duizelig

“Mijn vriendin werd er zelfs duizelig van, ze moest gaan zitten.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Ik dacht alles stort in

“Als je mij wakker wilt krijgen, dan moet er heel wat gebeuren, en dat gebeurde ook”, zegt Gerrijts. “Wij hebben een zolder en daar viel letterlijk alles om. Glaswerk, schilderijen, noem het maar op.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


We hoorden wat scheuren

“Ik woon zelf in Hoogezand, heb het wel eens meegemaakt maar dit was toch anders, heftiger. We hoorden echt wat scheuren. Mijn vader is het gewend, maar hij kreeg ook grote ogen hoor.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Hart in de keel

aardbeving #Loppersum Hart weer in de keel. Huis klapt alle kanten weer op. En bedankt!!! #nam

— Lukas Jonkman (@Gt3luke)

Deze was echt heel lang, kinderen naast het bed!! #eng #aardbeving @gronbb
— Anneloes (@Anneloesis)

Als dit 3.0 is hoe moet een aardbeving van meer dan 4 wel niet zijn! http://t.co/CRkYSRdU7z
— Jenny Valk (@politiekinneder)

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Ik voelde het aankomen rollen

“Een heftige, korte schok golfde door het huis. Ik zat op zolder en bewoog met stoel, huis en al”, aldus iemand anders uit Ten Boer. “Ik lag in bed te schudden. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt”, meldt een inwoner van Ten Post.

En een inwoner van Loppersum schrijft: “Ik voelde het aankomen rollen en het eindigde met een flinke schok.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)

Huis opgetild

“Het was zo’n ontzettende dreun dat het leek alsof het huis een beetje opgetild werd.”

“Ik dacht echt dat het huis zo opgetild werd en een meter verder neer werd gezet. Dat voelde ik.”

“Volgens mijn vrouw werd ik gillend wakker.”

“Hij rolde aan en toen bam.”

“Om 4.17 schudde en kraakte het hele huis.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)

Bron: RTV Noord (Internet Archive)

Bron: RTV Noord (Internet Archive)

Gerelateerde berichten