Beschrijvingen van gasbevingen in Groningen door bewoners

Door Kor Dwarshuis op 2022-07-26

Hoe voelt het?

Beschrijving van hoe gasbevingen gevoeld worden.

“Over het algemeen voelen mensen een beving lager dan 2,0 op de schaal van Richter niet.”

Factcheckers van nieuwscheckers.nl

Wie checkt de factcheckers? Laat ik dat maar eens doen. Hieronder vind je citaten van mensen die beschrijven hoe ze een gasbeving ervaarden.

Ik heb (nog) niet een bevingssterkte bij elk citaat gevonden maar neem van mij aan dat er vele gasbevingen van tussen de twee en de drie zitten. Die je volgens de nieuwscheckers dus niet voelt.

Ik heb gezocht naar teksten die zo concreet mogelijk zijn. Dus “Ik vond het heel erg” is niet zo concreet, maar “Ze viel met haar hoofd tegen de tafel” is wel heel erg concreet.

Daar gaan we dan:

Uit de hoogslaper gevallen

“Ben van het bed afgevallen tijdens de aardbeving, van de grote hoogslaper. Dat was au, dat was pijnlijk, pijnlijk, pijnlijk.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)

De grond bewoog en er kwam een heel eng geluid

“… een aardbeving, ik denk iets van 2.6 of 2.3, iets in die gooi. Dat heb ik als heel heftig ervaren, het was alsof er een, het klinkt een beetje kinderlijk misschien, het was alsof er een monster in de grond zijn bek open trok. Omdat we buiten waren… Ik had nog niet eerder buiten een aardbeving ervaren terwijl ik echt buiten… We stonden buiten en de grond bewoog en er kwam een heel eng geluid…”

Parlementaire enquêtecommissie aardgas winning Groningen, 26 september 2022, opname rond 1 uur en 6 min:

Kijk terug

Lees terug

Golvende tuin

“Je zag gewoon de tuin golven. De vogels vlogen op enzo.”

Bron: Verscheurde jeugd; 10 jaar na Huizinge (Afl. 3)

Heen en weer zwiepende muren

“Nog voordat zij en de kinderen in de gaten hebben wat er aan de hand is, voelen ze de vloer trillen en zien ze muren heen en weer zwiepen.”

“Tijdens de klap bij Huizinge stond hun boerderij in Krewerd te schudden. Zij was in de groentetuin, Jan binnen en hond Bobby blafte, ongewoon hard. De volgende dag waren gevels gescheurd.”

“In Krewerd kraken de gebinten. Knallen klinken door boerderij ’t Noorn. Het is februari 2013, en de bodem schudt opnieuw.”

“In de nacht van 13 februari 2014 even na drie uur ontvluchten de Munnekes hun slaapkamer, uit angst dat de schoorsteen op hun hoofd valt. De grond onder Krewerd beeft met een kracht van 3,0. In het dak zijn gaten gevallen, mailen ze directeur Bart van de Leemput van de NAM. ‘Het lijkt wel alsof de hele kap is verschoven.’”

Bron: NRC (Internet Archive)


Eerst haarscheurtjes, nu vingerdik

'We hadden altijd al wel scheuren in het pand zitten, maar ik zag direct dat ze erger geworden waren. Ik vertrouwde het niet helemaal. Het waren eerst haarscheurtjes en nu zeg maar vingerdikte, of over de hele lengte van het achterstuk van het pand.'

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Huis heen en weer – vloer omhoog en naar beneden

Majoor uit Uithuizermeeden hoorde een enorme knal. '[…] Het huis ging vreselijk heen en weer.' Ook Eddy Honderd voelde de aardbeving: “De vloer ging omhoog en naar beneden.”

“Muren kraakten”

“Het huis ging stevig heen en weer, dus duidelijk gevoeld, zelfs in een nieuw aardbevingsbestendig huis.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Lijkbleek met de tandenborstel nog in de mond

“Ik zat hier rustig in mijn stoel, maar als zoiets voorbij komt is het alsof de aarde vergaat. Schilderijen zwiepen heen en weer aan de muur, kopjes staan te rinkelen, alles knettert en knapt. Alsof een legerpeloton z’n mitrailleurs leegschiet in je huis.

Mijn vrouw was zich al aan het klaarmaken om naar bed te gaan. Die vond ik lijkbleek, met de tandenborstel nog in de mond, tegen de diepvries aangeklemd om te voorkomen dat die omviel.”

Het eeuwenoude Feldwerder Voorwerk was in een klap volledig ontwricht en de schade wordt met de jaren en lichte bevingen die volgden, alleen maar erger.

Bron: Dagblad van het Noorden (Internet Archive)


Lastig je staande te houden

Een enorm grommend en donderend geluid zwol aan. De woning ging met golven en schokken op en neer en heen en weer diverse kanten op. Het huis kraakte aan alle kanten. Het bleek lastig je staande te houden en diverse mensen renden geschrokken naar buiten.

Bron: Onder Groningen


Ineens begonnen de letters op mijn scherm te bewegen. Ik krijg een hersenbloeding, dacht ik

De impact van de aardbevingen is groter dan je als buitenstaander denkt, ontdekte Pijlman bij de aardbeving op dinsdag 30 september, de eerste die ook in de stad Groningen goed te voelen was. “Ik zat in mijn werkkamer op de negende verdieping een brief te tikken”, vertelt Pijlman. “Ineens begonnen de letters op mijn scherm te bewegen. Ik krijg een hersenbloeding, dacht ik een fractie van een seconde.”

De toren begon te bewegen, collega's renden de gang op en Pijlman hoorde een knal. “Ik dacht, er kan schade zijn, ik roep het crisisteam bijeen. Een van de leden durfde niet meer in de lift. Er hing even zo'n paniekerige sfeer. In het Atrium, waar toen zo'n vier- tot vijfhonderd studenten zaten, was een raam gescheurd. Zo'n enorm raam van tien meter hoog hè! Wat als die echt was gebarsten? Er lopen daar altijd mensen rond.”

[Citaat uit: Aardbevingsbestendig maken wordt nog lastig – Dagblad van het Noorden - Link werkt niet meer]


Let op: uitleg van het KNMI

Het KNMI legt uit hoe het zit met de bevingen in Groningen in dit filmpje:


Ik dacht, het dak is ingestort

Het is de vroege ochtend van 8 augustus 2006 als Sylvia nietsvermoedend achter het aanrecht staat. Ze maakt het ontbijt klaar en bereidt zich voor op een doodgewone dag. Haar dochter is nog op haar slaapkamer op de bovenverdieping. Sylvia zal haar zo naar de buitenschoolse opvang brengen en dan met de trein naar haar werk gaan.

Dan begint de aarde te trillen en te rommelen. Sylvia denkt eerst aan een vrachtauto, die met een idiote snelheid voorbijrijdt. Daarna hoort ze dreunen op de bovenverdieping. Zijn dat kasten die omvallen? Ze hoort ook het dak kraken. “Toen kwam het besef, dit is een aardbeving. Ik dacht, het dak is ingestort, en nu ben ik mijn kind kwijt.”

Bron: Gasberaad (Internet Archive)


Lantaarnpalen als stokjes heen en weer

Op een zomeravond in augustus van 2012 zit Hendrik met zijn gezin op de bank in de woonkamer. Ze zijn net terug van vakantie en kijken naar de televisie. Een rustig avondje, totdat ze schrikken van de aardbeving bij Huizinge met een geschatte zwaarte van 3,6.

“We hoorden eerst een stuk gerommel in de grond en toen een knal, alsof er een vliegtuig door de geluidsbarrière ging. Nou, dat was een beving, dat hadden we gelijk door. Ik werd er niet bang of naar van, maar het was wel iets aparts”, zegt Hendrik. “Ik voelde duidelijk dat alles schudde. Ik keek uit het raam en zag de lantaarnpalen als stokjes heen en weer slingeren. Dat was echt heftig.”

Bron: Gasberaad (Internet Archive)


Bed uit gerammeld

Daar is in februari 2013 de beving in Zandeweer, vlak bij Uithuizen, overheen gekomen. Ik werd letterlijk mijn bed uit gerammeld.

Bron: Groninger Bodem Beweging (Internet Archive)


Verloor evenwicht

In Bedum verloor Kea Bossinge haar evenwicht waardoor ze met haar knie en hoofd tegen de tafel viel. Op een blauwe plek na, maakt ze het verder goed.

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Duizelig

“Mijn vriendin werd er zelfs duizelig van, ze moest gaan zitten.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Ik dacht alles stort in

“Als je mij wakker wilt krijgen, dan moet er heel wat gebeuren, en dat gebeurde ook”, zegt Gerrijts. “Wij hebben een zolder en daar viel letterlijk alles om. Glaswerk, schilderijen, noem het maar op.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


We hoorden wat scheuren

“Ik woon zelf in Hoogezand, heb het wel eens meegemaakt maar dit was toch anders, heftiger. We hoorden echt wat scheuren. Mijn vader is het gewend, maar hij kreeg ook grote ogen hoor.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Hart in de keel

aardbeving #Loppersum Hart weer in de keel. Huis klapt alle kanten weer op. En bedankt!!! #nam

— Lukas Jonkman (@Gt3luke)

Deze was echt heel lang, kinderen naast het bed!! #eng #aardbeving @gronbb
— Anneloes (@Anneloesis)

Als dit 3.0 is hoe moet een aardbeving van meer dan 4 wel niet zijn! http://t.co/CRkYSRdU7z
— Jenny Valk (@politiekinneder)

Bron: RTV Noord (Internet Archive)


Ik voelde het aankomen rollen

“Een heftige, korte schok golfde door het huis. Ik zat op zolder en bewoog met stoel, huis en al”, aldus iemand anders uit Ten Boer. “Ik lag in bed te schudden. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt”, meldt een inwoner van Ten Post.

En een inwoner van Loppersum schrijft: “Ik voelde het aankomen rollen en het eindigde met een flinke schok.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)

Huis opgetild

“Het was zo'n ontzettende dreun dat het leek alsof het huis een beetje opgetild werd.”

“Ik dacht echt dat het huis zo opgetild werd en een meter verder neer werd gezet. Dat voelde ik.”

“Volgens mijn vrouw werd ik gillend wakker.”

“Hij rolde aan en toen bam.”

“Om 4.17 schudde en kraakte het hele huis.”

Bron: RTV Noord (Internet Archive)

Bron: RTV Noord (Internet Archive)

Bron: RTV Noord (Internet Archive)

Reacties op mijn oproep

Ik vroeg in 2018 om reacties op de factcheck: (reacties op twitter):

“‘Over het algemeen voelen mensen een beving lager dan 2,0 op de schaal van Richter niet.’

Even factchecken.

Is dat echt zo, mensen in het gaswinningsgebied?”

Deze reacties kreeg ik:

“Een beving gevoeld van 1.6. Misschien voel je die niet als je druk bezig bent, maar ik zat heel stil en rustig in huis. Ook zwaardere gevoeld, natuurlijk waren die heftiger en waren er knallen bij.”

“Voelen niet. Horen soms wel. Wat door ervaringen uit het verleden gek dicht bij voelen komt...”

“Beving Loppersum februari 2018 (2.0 op schaal van Richter) zat ik in het GBB-kantoor en voelde heel duidelijk een klap van onder.”

“Ik voel ze ook als ik thuis ben. Loop ik dan net met hond buiten dan niet of minder.”

“1.2 ook vaak genoeg gevoeld, ook door familieleden die nog nooit eerder een aardbeving hadden meegemaakt”

“1.9 gevoeld”

“Denk idd dat je ze vanaf 1 kan voelen als je niet druk bezig bent, buiten bent of in je auto rijd. Dus in bed of op de bank voel je de echte kracht pas.”

“Dat klopt niet. Die voel je wel degelijk.”

“Dat is nieuw voor mij”

“Nee, dat is niet zo”

“Nee. 1.6 gevoeld terwijl ik nachts een baby aan het voedden was.”

“Neen klopt niet.”

“Ooit een beving van 1.7 heftig gevoeld.”

“In Loppersum voelden wij ook bevingen in huis van 1. Buiten niet zo herkenbaar.”