Langzaam komt het aan de oppervlakte

Lange tijd heb ik gedacht dat ik samen met een honderdtal actievoerders en een paar gedupeerden de enige was die zich druk maakte om de gevolgen van de gaswinning. De rest leek het allemaal wel best te vinden. “Gratis zonnepanelen op het dak, mooi man.”

Ik woon zelf niet in het gebied (ben er wel geboren) en van mijn familie hoorde ik helemaal niks over de gaswinning. Op RTV Noord maakte het geen overdreven groot deel uit van het totale nieuws. Ik dacht dat ik waarschijnlijk echt in mijn eigen social media nieuws–bubble zat.

Lees verder Langzaam komt het aan de oppervlakte

Lekker lang en zonder schuldgevoel warm douchen

Je wilt graag lekker lang en lekker heet douchen, maar wel zonder schuldgevoel. Dat wordt de laatste tijd wat lastiger: Groningers.

Er zijn echter mogelijkheden. Hier vind je een opsomming van meningen, visies, argumenten die je kunt hanteren om jezelf van alles vrij te pleiten. Ik heb ze zo door de jaren gelezen, weer gelezen, gehoord, gezien op TV, etc.

Lees verder Lekker lang en zonder schuldgevoel warm douchen

Je kon toch al voorspellen dat die drainage kapot zou gaan?

Ik hoorde iemand zeggen:

“Ik zag op TV een boer in het gaswinningsgebied die vijf jaar geleden alles nieuw gebouwd had, nieuwe waterafvoer, drainage in zijn land, en nu is alles in de grond kapot.

Maar je kon vijf jaar geleden toch al voorspellen dat die buizen kapot zouden gaan met zoveel bevingen?”

Lees verder Je kon toch al voorspellen dat die drainage kapot zou gaan?

Hoe Het Hogeland Overkomt

Ik zit tegenwoordig af en toe op een flexwerkplek in Amsterdam. Ik werd aangesproken door Hans, een toffe medeflexplekker, Amsterdammer. Het ging over Groningen.

Hans had vaak het gevoel dat er iets totaal niet klopt met die gaswinning in Groningen. Maar omdat je niks van de mensen daar hoort zal het dan wel meevallen, was zijn gedachtengang.

Lees verder Hoe Het Hogeland Overkomt

Over Sam Gerrits en Eric Smit (Follow The Money), gaswinning en aardbevingen in Groningen

Bijgewerkt: 13 april 2018

Links naar gedeeltes in dit artikel:

“en dan heb je ook nog die kut-slideshows van Kor Dwarshuis die nooit gestudeerd heeft maar wel op Brandpunt staat. #BOOS”

(een van de vele tweets van Sam Gerrits)


Samenvatting

  • Sam Gerrits is een geochemicus/journalist. Hij schrijft voor Follow The Money (FTM), waarvan Eric Smit de baas is;
  • Gerrits schrijft ook voor The Post Online en op Twitter over de gaswinning in Groningen waarbij hij mij herhaaldelijk door de tijd aanvalt;
  • Tweet met tekst: @solananja nee en dan heb je ook nog die kut-slideshows van Kor Dwarshuis die nooit gestudeerd heeft maar wel op Brandpunt staat. #BOOS
  • Sam Gerrits maakt gebruik van de Straw Man tactiek;
  • Eric Smit, Follow The Money (FTM) wordt hierop aangesproken, maar ontwijkt de discussie. Hij zegt dat Sam mij “inhoudelijk aanpakt” op FTM. En: “Wanneer jij daar geen kennis van wenst te nemen, houdt het op. Wanneer je het gelijk aan je zijde hebt en desondanks het onderspit moet delven, dan zou men van onrecht kunnen spreken. Dat is hier niet het geval.”;
  • Ik word helemaal niet inhoudelijk aangepakt op FTM, dat heeft Eric Smit gewoon verzonnen. Niet zo netjes voor een journalist;
  • Sterker nog: Sam Gerrits zijn toon op FTM is veranderd. Hij neemt nu de standpunten over waarop hij mij (en anderen) aanviel.

Lees verder Over Sam Gerrits en Eric Smit (Follow The Money), gaswinning en aardbevingen in Groningen

Workshop door Peter van der Gaag

Ik las dat er veel te doen is over de kosten van een workshop die gegeven gaat worden door Peter van der Gaag, georganiseerd door het Groninger Gasberaad. Een tweedaagse workshop voor € 750 per persoon. Dat zou veel te veel zijn.

Ik ken Peter van der Gaag niet (wel een paar keer mee gemaild), ik ken niemand van het Gasberaad (wel een paar keer mee gemaild), ik heb hier verder niks mee te maken, ik ben ZZP-er, heb ook wel eens een cursus gegeven (totale mislukking), ik heb het boek De gaskolonie gelezen, geschreven door Margriet Brandsma, Heleen Ekker en Reinalda Start. (Goed boek, zou je echt eens moeten lezen, je mond valt open.)

Ik ben even gaan rekenen met wat zelf gemaakte aannames. Op de achterkant van een bierviltje:

Lees verder Workshop door Peter van der Gaag

Airbnb visualisation through the years in different cities; explanation

I made some visualisations of Airbnb in different cities through the years.

Animations are here.

I took the data from Inside Airbnb, file: listings.csv.gz, columns: host_name, host_since, latitude, longitude, About the data

The concept is very simple: You’ll see a timeline, starting in 2008, when Airbnb was founded.

Lees verder Airbnb visualisation through the years in different cities; explanation

Ik ga mien huus nait uut. Ik ben hier gebor’n

Update 9 mei 2017: Ik vroeg op Twitter: ‘als de versterkingsoperatie straks begint, en je vindt dat je eigen huis niet versterkt hoeft te worden, moet je dan toch meewerken?’ Antwoord Vergnes: “Nee meewerken hoeft niet. Pas hiermee op, de aansprakelijkheid bij evt instorting komt dan wel bij de eigenaar van de woning te liggen.” Zie Twitterbericht


Groningers in het gaswinningsgebied zijn bijna niet in beweging te krijgen. Niet als het gaat om het tekenen van de petitie Laat Groningen Niet Zakken en niet als het aankomt op demonstreren tegen de gevolgen van de gaswinning. De politiek in Den Haag? “Ze doen waar ze zin in hebben en zijn ons vergeten, je doet er niks aan.”

Lees verder Ik ga mien huus nait uut. Ik ben hier gebor’n

Een bericht uit Amsterdam over de vergelijking Groningen – Amsterdam

Ik kreeg een e-mail van iemand uit Amsterdam. Leuk om hier te plaatsen, misschien roept het een discussie op? Het is naar aanleiding van deze animatie.

Met toestemming plaats ik de tekst hier:

Lees verder Een bericht uit Amsterdam over de vergelijking Groningen – Amsterdam