“aardbeving”, “gaswinning” en “versterkings–operatie” op RTV Noord site door de jaren

Door Kor Dwarshuis op 2019-02-15

Je kunt op de rtvnoord.nl site zoeken in een bepaalde periode. Ik heb even gezocht op de woorden “aardbeving”, “gaswinning” en “versterkingsoperatie” vanaf 2010 tot en met 2018, per jaar. Daar heb ik de volgende lijndiagram van gemaakt.

In augustus 2012 was de grote gasbeving in Huizinge. Begin 2018 die in Zeerijp. Leuker zou nog zijn om het per maand te bekijken.

Let op: ik weet niet of er op de site van RTV Noord in het algemeen meer artikelen geplaatst zijn, waardoor zowiezo alle trefwoorden waarschijnlijk vaker gebruikt worden. Dus echt “wetenschappelijk verantwoord” is het niet. Ik wilde een soort controle–meting met het neutrale woord “de” doen, maar helaas kun je op dat woord niet zoeken.

Update: op verzoek van Bart Breij van RTV Noord het woord “versterking” toegevoegd.

En we hebben bedacht dat “Minister Kamp” en “Minister Wiebes” ook leuk zouden zijn. Die hebben een eigen diagram gekregen. Hier de zoektermen “minister Kamp” en “minister Wiebes”:

Update 2: Ik dacht laat ik eens op het woord “vertraging” zoeken. Dat woord kan natuurlijk in allerlei verbanden gebruikt worden: vertraging van de treinen naar Delfzijl, vertraging van vliegtuigen op Eelde, vertraging van pakketbezorgingen. In principe zou je verwachten dat er door de tijd ongeveer even vaak een nieuws–item is waarin het over vertraging gaat. Maar als je zo'n toename ziet als hieronder, dan moet er wat aan de hand zijn. Ik ben er nog niet uit of er ineens meer vertragingen op Eelde zijn, of dat er steeds meer treinen vertraging hebben. Of het gaat over iets anders. Ben er nog niet uit wat dat dan kan zijn. Misschien iets met gaswinning? Zeker weten doe ik het niet. Maar aannemelijk lijkt het me wel.