Abruzzo, Italië, gas, water, bevingen en acties

Door Kor Dwarshuis op 2015-07-08

Als je dacht dat de gaswinnings- en gasbevingsproblematiek alleen in Groningen speelt, dan heb je het mis.

Ze gebruikten een filmpje van mijn visualisatie in een TV programma:

Dear Kor, just to inform you that a very important national Tvprogram “Le Iene” (about two Million People share) dedicated ten minutes to induced earthquake two days ago.

They followed our suggestions and they also presented the Groningen case.

They interwieved two professors oggi geology (Albina Colella, Basilicata university and Ortolani, Naples University) and me.

I think that it could be useful for you.

Augusto

Eerder kreeg ik al een e-mail van hem:

Ik kreeg een e-mail van Augusto De Sanctis, een actievoerder in Italië op het gebied van gaswinning en -opslag, water, en bevingen. Hij vertelt me het volgende:

In de Abruzzo-regio in Italië, waar Augusto woont,  (zie deze kaart, nieuw window) is Rockhopper bezig met on-shore en off-shore projecten in (de buurt van) de Adriatische zee. In 2013 demonstreerden 40.000 burgers hiertegen in Pescare, Abruzzo en op 23 mei 2015 demonstreerden 60.000 burgers in Lanciano.

Het gaat onder andere om gas-opslag. In een 10 kilometer radius van de gasopslag wonen 95.000 mensen. 14 gemeentes, burgers en de regionale overheid zijn in beroep gegaan tegen dit project.

Als de operator een beving van 3 of meer op de schaal van Richter veroorzaakt, dan is hij verplicht zijn activiteiten zodanig aan te passen dat dit niet meer uitkomt boven 2 op de schaal van Richter. Dit betreft de gasopslag.

Voor wat betreft het boren naar gas (en olie) wordt het verband met bevingen nog steeds ontkend.

Ze zijn mijn namimatie en storytelling over het Gronings gas in hun communicatie-uitingen gaan gebruiken. Geweldig.

Links (nieuw window):