Een bericht uit Amsterdam over de vergelijking Groningen – Amsterdam

Door Kor Dwarshuis op 2017-03-02

Ik kreeg een e-mail van iemand uit Amsterdam. Leuk om hier te plaatsen, misschien roept het een discussie op? Het is naar aanleiding van deze animatie.

Met toestemming plaats ik de tekst hier:

L.S.

Goede site en een leuke vergelijking met Amsterdam. Maar wel even een aantal punten die ter vergelijking van belang zijn. Wij hebben zelf een boerderij in Wedde gehad en er woont nog familie in Zuid Laren en Glimmen en we hebben ook familie in stad Groningen en Bourtange gehad.

De boerderij in Wedde is al 20 jaar geleden verkocht en was toen al aan het verzakken. Gasput recht tegenover ons. De fundering was al niet al te best, een probleem wat algemeen is in Groningen.

Ik heb voordat ik naar de Bijlmer verhuisde o.a. in de binnenstad gewoond in een grachtenpand, wisten jullie dat 10.000 grachtenpanden schade hebben opgelopen door de onregelmatige waterstand in de laatste oorlogsjaren. Enige schadevergoeding, vergeet het maar. Duizenden woningen zijn gesloopt door de houtroof in de hongerwinter. Enige schadevergoeding voor de eigenaren, vergeet het maar De eerste metroverbindingen heeft de gemeente opgelost door alles wat in de weg stond maar te slopen. Enige schadevergoeding, vergeet het maar.

Nu met de NoordZuid lijn en de bouw van de Gaasperdammertunnel is het aantal schadegevallen weer met duizenden toegenomen. De huizen zijn stevig gefundeerd, want anders dan Groningen is Amsterdam een Veenlaag met zand en kleiresten en heel veel (kwel)water. We leven nu in een andere tijd en willen wel schadevergoeding.

Maar nu zegt men weer dat er een aantoonbaar causaal verband moet zijn.

Amsterdam Zuidoost ligt aan het eind van een parallelbreuk naast de Peelrand breuk en is een bekend aardbevingsgebied. Diverse keren in de afgelopen jaren zijn we opgeschrikt door lichte schokken 1,5 a 2,5 Richter schaal. Er is geen seismometer dus geen bewijs.

Daarnaast komen er nogal wat vliegtuigen over van Groningers die zo nodig op vakantie moeten (grapje). Hoe dacht je dat mijn huis op en neer schudde toen er een Boeing 747 op nog geen 100 meter overkwam om zich daarna in een flat te boren.

Dus de video met de vergelijking met Amsterdam klopt wel, Amsterdam kent net zoveel schademeldingen als Groningen er zijn wat meer monumentale panden beschadigd en we zitten soms rechtop in bed omdat het weer eens trilt of er weer stuc uit de muren valt.

Ik wil de link naar de video en jullie site graag op <www.gaasperdammerweg.nl> plaatsen, akkoord.

En ik wil ook iedereen veel succes wensen met schadeafhandelingen andere regelingen en jullie met de website.

Groeten Ronald Duvivier Webmaster/bestuurslid AGG