Gaswinnings mediafragmenten

Door Kor Dwarshuis op 2021-01-19

Mediafragmenten

Allerlei fragmenten uit de media m.b.t. de gaswinning in Groningen.

Compilatie

Om te beginnen een compilatie.

Collage van fragmenten door de jaren verzameld, in willekeurige volgorde. Van o.a. RTV Noord, DvhN, en landelijke publieke omroepen, Vlaamse TV, Tweede Kamer, GBB, CBS.

Van Rooijen over de Oosterscheldekering

Datum: 2024-04-16

De Eerste Kamer over de sluiting van het Groninger gasveld.

Van Rooijen vertelt over de Oosterscheldekering maar vergeet te vermelden dat deze betaald is vanuit de aardgasbaten.

Bron: Eerste kamer, ongeveer op 3 uur, 50 min


Sandra Beckerman die Rutger Bregman uitlegt hoe het werkt in TV programma “Jinek”

Datum: 2023-06-05

Bron: Jinek


Het gezin van Debora Zeebroeck wacht al jaren op compensatie

Datum: 2023-09-22

Bron: Reportage RTL Nieuws


Alexander Pechtold in Vandaag Inside

Datum: 2023-08-24

Bron: Vandaag Inside (TV programma)

Alexander Pechtold: “En dan leven we ook nog eens in een land dat als in een zelfde rijtje het ene huis net iets meer krijgt dan een ander, maar jij vindt dat je twee scheuren meer in je huis hebt, dan …”

“In Wageningen hebben we rotondes van niks naar nergens, het ligt er allemaal prachtig bij, dat moeten we ook eens waarderen.”


De Rudi & Freddie Show

Datum: 2022-09-23

Rutger Bregman en Jesse Frederik interviewen Diederik Samsom.

Jesse Frederik: “Ik zat die parlementaire enquête gaswinning te kijken, daar vertelt die man van het risicomodel: als we nu 25 miljard kuub gas winnen, en dat is heel veel, dan gaan er duizend woningen vallen onder de veiligheidsnormen en dat betekent dat er in die duizend woningen, als je daar 24 uur per dag zit, 365 dagen per jaar, dan is de kans groter dan eens in de honderdduizend jaar dat je komt te overlijden. Dus de kans bij maximale gaswinning is eigenlijk 0.05 of zo, dat daar een overlijden uit komt. Vinden we dat dan opwegen tegen, zeg maar, de 50 miljard euro die je krijgt met gaswinning en tegen, zeg maar, die hele energiecrisis, want laten we ook niet doen alsof dat geen doden kan veroorzaken. Want ik geloof dat er allemaal onderzoek is in Japan na wat er na Fukushima gebeurde toen ze daar alle kerncentrales dicht deden en toen werden de prijs van warmte en stroom ook veel hoger, en dat schijnt ook nog wel wat doden te hebben veroorzaakt, dus ik vind dat je daar gewoon eerlijke kosten-batenanalyse op mag loslaten en niet in een keer kosten-baten immuun moet gaan zitten verklaren. En ik snap alle gevoeligheden, maar niemand is ook gewoon nu eerlijk daarover aan het praten.”

Rutger: “Ter vergelijking misschien nog wel goed om te zeggen van: 1 op de 100.000, hoe verhoudt zich dat tot, weet ik veel, een provinciale weg of zo. Ik bedoel, er zijn heel veel risico's die we al accepteren.”

Jesse: “Nou ja, wel 0.05 overlijdens per jaar verwacht je dan extra, zeg maar, als je maximale gaswinning gaat doen. Ja, dat is inderdaad wat je op sommige provinciale wegen elk jaar aan doden vallen en dan gaan we daar niet een rotonde neerzetten omdat dat te duur is. En dit is bij wijze van spreken de duurste beslissing die de overheid ooit heeft genomen en we gaan nu ook een parlementaire enquête organiseren waarin de hoofdvraag lijkt te zijn: Waarom hebben we die beslissing niet eerder genomen? Terwijl het op dit moment gewoon zo evident is dat een heleboel uitgangspunten die er toen waren over die gaswinning stoppen, zeg maar, dat de leveringszekerheid wel een probleem kan zijn, dat we ons heel erg afhankelijk zouden maken van Russisch gas, dat is toen allemaal niet meegewogen, is gewoon mee gestopt en die vraag die wordt dan niet gesteld. Of dat eigenlijk niet een beetje dom was dat we daar niet over na hebben gedacht. Ja, ik vind het echt stuitend en ik vind het.. Ja, het kan eigenlijk gewoon niet in deze omstandigheid, vind ik. (...).”

Diederik: “Jawel, ik mag er van alles over zeggen, maar het interessante is dat rationele gesprek en die rationele afweging is in het geval van Groningen niet meer mogelijk, of je dat nou terecht vindt of niet, er is in ieder geval een goede reden waarom het niet meer mogelijk is en die reden ligt bij de politieke clusterfuck die Groningen is geworden.”

Jesse: “Sorry Diederik, je hoort allemaal Nederlandse politici over Duitsland met die kerncentrale zeggen: nou, ik vind het echt belachelijk dat dat onbespreekbaar is en die hebben dat ding. Dat gaat over 8,8 miljard kuub aardgas, als ze dat allemaal zouden vervangen met gascentrales. Nederland gaat over 25 miljard kuub aardgas. Sorry, het kan echt niet dat je dat gesprek dan niet voert.”

Bron: “De Rudi & Freddie Show” podcast van 2022-09-23


George Verberg zat vast in een paradigma

Datum: 2022-06-29

Tip: als je, zoals George Verberg, vast zit in een paradigma aangaande de gaswinning, luister dan eens naar de Groningers. Die zaten net wat eerder in een ander, beter paradigma.

Bron: Parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen (#pegas)


Het NOS Journaal over Groningen

Datum: 2022-01-07

Presentator Rob Trip: “Maar goed, hier in Nederland”

Bron: Fragment NOS journaal


Simon (81) en Antje (74) doen behoefte in ijskou op dixi

Datum: 2022-01-19

“De bevingsschade is vijf jaar later nog niet opgelost. Maar dat is niet het enige. Want wat is er in tussentijd gebeurd? Het riool onder het huis is stuk gegaan, of misschien wel verstopt geraakt, en dat heeft tot gevolg dat het water van de wc - de douche begint ook al - terugkomt het huis in, met enorme wateroverlast tot gevolg.”

Bron: Fragment RTV Noord


Groningse kaas in Friesland

Datum: 2022-01

Bron: Onbekend


Afshin Ellian: Groningers moeten gewoon geduld hebben. Overal is wel wat

Datum: 2021-10-25

Een academicus hoeft niet perse ergens verstand van te hebben om toch stellig te zijn.

Bron: WNL


Boerderij totaal kapot, maar we blijven vrolijk

Datum: 2021-04-11

Vertaling voor niet–Gronings–sprekenden:

– Dan kijken we naar een paar grote containers, want daar woon je in, toch Peter?

Ja we wonen nu sinds 8 april vorig jaar, we wonen er al een dik jaar in die containers, in die woon-units. Want de boerderij zelf, daar mogen we niet meer in wonen, die was niet veilig genoeg meer. Er waren scheuren en daar liep het water door naar binnen, en dat liep langs de stopcontacten en water en stroom dat gaat niet goed samen.

– Wie heeft jullie er uit gejaagd?

– Ik zat zelf met Jacco in Nijmegen.

– Dat is de jongste zoon?

– Ja, die moest geopereerd worden. Het was hondeweer, storm en regen. Els belde me op en zei, het gaat helemaal niet goed. Ik zat dus in Nijmegen dus kon geen kant op. Toen heb ik Boerenbelang Mijnbouwschade gebeld, die is net opgericht, en die komt voor de agrarische sector op, want daar was niks voor geregeld. En Ate Kuipers is onze contactpersoon en die heeft er voor gezorgd dat het opgestart werd want het kon zo niet langer.

– Wat werd er dan opgestart?

– Dat die containers er kwamen. In overleg met de IMG hebben ze dat toen, TCMG, wat toen nog bestond, hebben ze dat opgestart en zo zijn we in die containers terechtgekomen. We zijn nu een jaar verder.

– Jullie wonen al in een jaar in die containers?

– Ja en we zijn niet zo veel opgeschoten.

– Waar loopt het stuk dan?

– Ja…

– Niet zo ver opgeschoten?

– Nee, je wilt toch een oplossing, na een jaar wil je toch weten waar je aan toe bent.

– Wat hebben jullie voor schade?

– Het dak van de schuur gaat er aan. Als je naar de spanten kijkt zijn ze getorsied. Het dak staat scheef achterover. De muren hangen de andere kant op. De zuilen staan scheef. Het water komt door het dak. Als de platen scheef staan gaat het lekken.

– Compleet uit het lood!

– Ja, de voorgevel wijkt richting sloot. Je kunt naar buiten kijken als je binnen zit. De schoorstenen buigen naar elkaar toe. Als je er omheen loopt zijn het overal scheuren.

– Dat is de boerderij.

– Ja maar dat is niet het enige.

– Nee! De stal hierachter ons is ook kapot. Want daar komt grondwater in.

– In de gierkelder en in de melk?

– Ja. En de machinekamer, want dat hebben we ondergronds zitten, zogezegd. En ik had altijd opslag, tot maart. Van september tot en met 15 februari mag je geen mest gieren. Het beste is half maart eind maart. De kelder zat in december al vol. Dan moet je het afvoeren. Dan moet dat bemonsterd worden. Uit die bemonstering bleek dat de hoeveelheid stikstof en fosfaat wat in de mest zit gehalveerd was. Er was dus water bij gekomen. Zo zijn we er dus achter gekomen dat het vol water zit en dat is het grote probleem. …

– Toch nog even terugkomen op dat aardbevings eeeeeeh gedoe zeg maar om het zo maar te zeggen. Je moet je eigen huis uit. Je bent al heel lang eh hard bezig om een oplossing te vinden, wat doet dat met je?

– Dat doet wel wat met je. Op den duur… dat raakt je tot in je vezels. Je bent niet meer veilig in je huis, je mag er zelfs niet meer wonen en er komt geen oplossing. Dat raakt elk mens. Dat raakt ons ook. Het is ook nog ons bedrijf, dus ons pensioen zit hierin. We bouwen geen pensioen op want dat zit in ons bedrijf. Dat is met alle agrarische bedrijven. Niemand bouwt pensioen op, dat zit in het bedrijf. En als je het kwijt raakt omdat het door aardbevingen kapot gaat, ben je je pensioen en alles wat je opgebouwd hebt ben je in een keer kwijt. Want het wordt op den duur onverkoopbaar. Geen mens wil… Mocht het te koop komen, wie wil dit nog kopen?

– Even in een notedop: waarom is er geen oplossing? De NAM wil niet?

– Ja hoe zei Rutte dat ook al weer? “Ik heb er geen actieve herinnering aan? De afspraken die gemaakt zijn?” In die context moet je het zoeken. Ze weten allemaal wel hoe het zit. Ze hebben het allemaal dondersgoed in de gaten, maar je loopt echt tegen een muur op.

– De koeien pissen er op.

– Waar zit het nou op vast? Zit er geen beweging in? Jullie zitten nog in containers. Waar zit je op te wachten?

– We moesten allemaal plannen maken. Er is een plan van aanpak geweest voor herstel. Maar herstel is cosmetisch aan de bovenkant. De fundering wordt niet meegenomen. Wij zeggen: als je iets maakt, neem je de fundering ook mee. Dat kan dan weer niet want dan moet de hele rotzooi eraf. Dan die rotzooi er maar af, waar is het wachten op? Dat is nog het discussiepunt. Wanneer komt nou eindelijk groen licht, van nu gaat het gebeuren.

– Waar ligt het perspectief dan?

– Tja, dat ligt in de toekomst. Ik weet het niet. Je trekt aan een dood paard. Als je dan een eenling bent, dat is echt verschrikkelijk, ze zuigen je helemaal leeg. Dan moet je weer een rapport zus doen, dan weer een rapport zo, dan is dit weer niet goed dan dat weer niet.

– Dat is gekmakend.

– Ja dat is het ook. Nu is er dan Boerenbelang Mijnbouwschade. Omdat er in de agrarische sector niks was geregeld is dat er gelukkig gekomen. Daar zitten mensen die zeggen: het moet zo zijn dat wij het overnemen, er komen een soort coaches, als jij als boer problemen hebt, dan komt er een coach en die neemt dat zorgenpakket, het geregel over, zodat je gewoon door kan werken, zodat je die trammelant er niet bij hebt. – En nu gaat het alleen nog maar over de centen, maar wat doet het emotioneel en psychisch met je?

– Dat doet best wel wat, het kraakt je tot diep in je ziel en je wezen, er is geen veiligheid meer, weet je wel, er is eigenlijk geen toekomst… wat voor toekomst is er dan… je zit in het luchtledige. Het is heel moeilijk uit te leggen, maar het knakt je wel. Als je niet uitkijkt ga je er aan kapot, maar zover wil ik het niet laten komen.

– Je bent ook wel een rasoptimist he, want ik ken je uit het verleden, maar dat optimisme houdt je op het been.

– Als ik dat niet had, nou dan zag ik alleen nog donkere wolken. Dat wil ik niet en dat wil mijn vrouw Els ook niet. Die staat er ook positief in. We gaan het gewoon oppakken zoals het is en we zorgen er gewoon voor dat het opgelost wordt. Hoe lang het ook gaat duren, we geven niet op, we zetten wel door, met alles.

– Ik vind het wel bijzonder dat jullie met al die zorgen die je hebt, dat je toch nog druk maakt over de vogeltjes achter in het land.

– Ja dat is ook weer een stukje ontspanning, Wiebe. Ik mag er graag even naar toe gaan, de kinderen mee, dan staan we daar zo, trekker mee, in de trekker, met cabine, deur open, motor uit, dan vliegt er geen vogel weg want ze zien je niet als gevaar, dat is gewoon genieten, lawaai en herrie, gekwek, een roofvogel, er is altijd afleiding en activiteit. Dat geeft me een stukje ontspanning.

Bron: RTV Noord, het programma Noordmannen


Consultants vangen het meeste geld dat voor Groningen bedoeld is

Datum: 2021-02-20

Tweederde van het geld dat voor Groningen is uitgetrokken gaat naar consultants volgens de geinterviewde (Tom Roggema).

Overzichtje: € 417 miljard verdiend aan het gas € 3 miljard voor herstel € 2 miljard daarvan naar consultants

Bron: Fragment 1Vandaag


Pensioen verdampt

Datum: 2021-02-09

200.00 euro lichter, 30 jaar voor niks gewerkt, pensioen verdampt

Bron: NOS journaal


Hufterig

Datum: 2021-02-03

Eigenlijk is het hufterig. Ze hebben hier de boel leeggezogen, de gaswinning gaat stoppen maar ze laten ons wel met de brokken zitten.

Bron: RTV Noord


Mijn hele jeugd bestond uit aardbevingen

Datum: 2020-12-10

De effecten van de gaswinningsgevolgen op de jeugd.

Bron: Fragment uit RTV Noord


Baudet: Aardbevinkjes. Weekend ergens anders wonen

Datum: 2020-06-15

Die bevingen zijn niet zo erg, gewoon doorpompen. “Een scheur in je huis, een weekend ergens anders wonen. Je geeft die mensen financiele compensatie.”

De getallen die hij noemt kloppen niet.

Bron: FvD journaal


Ollongren: het kan niet. Ik kan niets beloven

Datum: 2020-05-27

Eigenlijk is alles moeilijk volgens Ollongren. Reken nergens op.

Bron: NOS journaal


Rutte loopt naar de verkeerde mensen

Datum: 2020-03-11

Nadat deze mensen een minder media-geniek verhaal beginnen te vertellen ontdekt Rutte dat hij ergens anders moet zijn.

Bron: Fragment uit Hart van Nederland


De voorzitter van de Henk Kamp Fanclub

Datum: 2020-02-20

Henri Bontenbal, volgens eigen zeggen de voorzitter van de Henk Kamp Fanclub. Zijn grote held.

Een lofzang op Henk Kamp door Studio Energie (een podcast van Remco de Boer).

Bron: Fragment Studio Energie


Gaswinning en Toeslagen…

Datum: 2020-01-21

Bron: Fragment NPO


Straatinterviews na een beving

Datum: 2020-07-14

Mensen vertellen geëmotioneerd.

Bron: Fragment RTV Noord


Meester Frank Visser over Bestuursrecht

Datum: 2020-08-26

Waarom dit fragment? Omdat de Groningers zijn tegenwoordig overgeleverd aan dit Bestuursrecht.

Bron: Fragment uit Op 1


Groninger bij Met het mes op Tafel

Datum: 2019-12-18

Bron: Fragment Met het mes op tafel


Wiebes over Wiebes in Ten Post

Datum: 2019-12-09

Wiebes praat vooral over zichzelf.

Bron: Fragment uit RTV Noord


Het is niet aan mij om excuses aan te bieden

Datum: 2019-11-27

Bron: Fragment RTV Noord


Marcel Hensema: ik vind dat een heel raar filmpje

Datum: 2019-09-26

Bron: Jinek


Ik wacht - Dagblad van het Noorden

Datum: 2019-06-17

Bron: Dagblad van het Noorden


CBS: af en toe nog wat aardbevingen

Datum: 2019-05-28

Het CBS spreekt het liefst in de verleden tijd.

Bron: CBS op Twitter


Ivo Niehe is heeeeeeeelemaal naar Jan Mulder afgereisd

Datum: 2019-02-15

Ivo Niehe heeft twee gasten, eentje in Italie en een in Groningen. Hoe lang rijden Groningen wel niet is wordt volledig uitgemolken. Volgens Ivo moet het wel een Banana Split grap zijn, zo ver weg woont Jan Mulder. Maar hij blijkt er toch echt te wonen!

Bron: Fragment TV Show


Joke Meijer houdt het niet vol

Datum: 2019-08-08

Ze moet haar huis uit maar de rek is er uit.

Bron: Fragment uit RTV Noord


Presentatie Verenigde Naties afdeling Mensenrechten

Datum: 2019-07-01

Niet iedereen spreekt even goed Engels en dat is ok maar deze man maakt er een potje van.

Bron: Link


Na de beving van Garrelsweer

Datum: 2019-06-09

“Het is zoals het is, maar het is gewoon hoe er met mensen omgegaan wordt.”

Bron: Fragment RTV Noord


Een zekere lijdzaamheid aan de Groningse kant

Datum: 2019-05-24

Het aantal fouten per minuut is indrukwekkend.

Bron: Fragment uit Langs de Lijn


Zo'n beving

Datum: 2019-05-23

“Af en toe denk ik dan, dan is er zo'n beving geweest, en dan probeert de rest van Nederland, stel ik me zo voor, zich niet over te geven aan een gevoel van heb je weer zo'n beving in Oost Groningen, daar zal wel weer dit en dat…”

Bron: Fragment uit Dit is M.


Bevinkje Wiebes

Datum: 2019-05-23

Bron: Fragment uit RTV Noord


Dan maar terug naar Australie

Datum: 2019-04-09

Bron: Fragment RTV Noord


Zieke man zijn laatste wens vervuld

Datum: 2019-03-17

Bron: Fragment uit RTV Noord


Ratelband komt helpen

Datum: 2019-03-11

Bron: Fragment uit RTV Noord


De een wel, de ander niet

Datum: 2019-03-07

Bron: Fragment uit RTV Noord


De kopjes vlogen over tafel

Datum: 2019-02-06

Bron: Fragment RTV Noord


Kotsmisselijk

Datum: 2019-01-16

Kees Willemen gebruikt heldere taal tegen Wiebes.

Bron: Link


Weggevaagd vertrouwen in de politiek

Datum: 2018-03-07

Wat moet je gaan stemmen als je geloof in de politiek volledig is weggevaagd?

Bron: De Wereld Draait Door


Beckerman tegen Wiebes, het is geen spel

Datum: 2018-11-13

Voor Wiebes lijkt het allemaal een spel te zijn, met veel jolige grapjes en altijd een kwinkslag en een woordspeling.

Bron: Fragment Tweede Kamer


Saskia Goldschmidt schrijft roman over Groningen

Datum: 2018-10-05

Bron: Fagment Opium, radio 4


Boer bedreigd door AIVD

Datum: 2018-02-01

Bron: Fragment WNL


Paul Laseur met mening over Groningers

Datum: 2018-01-28

De Groninger zijn in een slachtofferrol gekropen volgens Laseur.

“Bijna vijftig jaar geleden werd ik geboren in Hoogezand-Sappemeer. In het nabijgelegen Slochteren was negen jaar eerder een historische gasvondst gedaan. Ik hou van het Groninger land waar ik opgroeide en van de mensen die er wonen, met hun trotse, zwijgzame volksaard. Het is dan ook pijnlijk en verdrietig om te zien hoe die stoere Groningers met hun harde koppen binnen een paar jaar volledig zijn weggekropen in de rol van zielig slachtoffer. Met hun jaarlijkse fakkeloptocht en protestliedjes bij DWDD. En hun gejammer tegen Shell en de NAM. Dat moet vlug ophouden. Laten we Groningen daarom snel en ruimhartig compenseren voor de gasbevingsschade. Uit algemene middelen en - waarom eigenlijk niet?- met een nationale televisieactie. Zoals we dat ook doen voor het Caribische rijksdeel Sint Maarten, na de verwoestende orkaan Irma vorig jaar. In alle uithoeken van het Koninkrijk moeten we solidair zijn met landgenoten die het moeilijk hebben en in angst leven. Dus ook die in Groningen. Gelukkig maakt het nieuwe kabinet serieus vaart met de afwikkeling van de schade, die het directe gevolg is van ruim een halve eeuw gaswinning. In de afgelopen drie jaar daalden de inkomsten uit het gas al met 85%. En de komende jaren gaat de gaskraan nog verder dicht. Nu maar zo snel mogelijk een gasfonds oprichten. Waaruit de Staat per direct herstelbetalingen kan gaan voorschieten aan getroffen Groningers. We zien vervolgens wel wie uiteindelijk opdraait voor de miljardenschade. En hoeveel daarvan op de NAM kan worden verhaald. Of op aandeelhouder Shell. Al leek het er dit weekend even op dat Shell Nederland met een juridische manoeuvre wegduikt voor de financiële verplichtingen van z’n halfdochter NAM. Terecht natuurlijk, want als deze zaak straks toch nog voor de rechter moet worden uitgevochten is het volkomen logisch en verdedigbaar dat alle partijen met gelijke wapens het juridisch strijdperk betreden. Het laatste wat we nodig hebben is dat de NAM of Shell nu als zondebok worden aangewezen, voor alle ellende waarin de Groningers zijn beland. Want we hebben allemaal geprofiteerd van de gaswinning. Slochteren was de jackpot! Dankzij het aardgas kon het piepkleine Nederland in de vorige eeuw uitgroeien tot een van de rijkste landen ter wereld. Wereldwijd staan we in alle lijstjes bovenaan. Geen land zo gelukkig, welvarend, gezond, hoogopgeleid en veilig als ons kleine kikkerlandje aan de Noordzee. Allemaal dankzij het gas. Shell en de NAM worden nu geframed als neo-koloniale uitbuiters die het wingewest Groningen compleet hebben leeggezogen. Maar dat is een verkeerde voorstelling van zaken die van weinig historisch besef getuigt. De exploitatie van het Groninger gasveld was geen misdadige operatie; het was de Vooruitgang! Het is jammer dat het zo moet aflopen met het wonder van Slochteren. Het was een spectaculair feest dat ruim een halve eeuw doorging. Het minste wat we nu kunnen doen is samen de rommel opruimen. Daarvoor hoeft geen zondebok te worden aangewezen. Prettige maandag!”

Bron: Fragment BNR


Mark Koster wil blijven pompen

Datum: 2018-12-19

Willen we liever wat aardbevingen of willen we Putin?

Bron: Fagment WNL


Activist versus wethouder

Datum: 2018-12-12

Bron: Fragment RTV Noord


De rest van Nederland heeft werkelijk geen idee

Datum: 2018-11-10

Tom Postmes van de Rijksuniversiteit Groningen doet onderzoek naar de situatie in het gaswinningsgebied.

Tom moet uitleggen dat het niet de schuld van de Groningers is omdat ze te gelaten zouden zijn.

Bron: Gemonteerd fragment Radio 1


Meppende politie

Datum: 2018-08-28

De politie mepte erop los bij een demonstratie.

Bron: Fragment van RTV Noord


Wat is er gebeurd? –Helemaal niets

Datum: 2018-08-27

Ger Warink uit Loppersum in een kort fragment. Er gebeurt gewoon NIETS.

Bron: Fragment Hart van Nederland


Blikje frisdrank en een mars

Datum: 2018-07-04

De Groningers was om een mening gevraagd, ze hebben een middag lang in een zaaltje zitten wachten. Op een gegeven moment kwam er iemand een blikje frisdrank en een Mars brengen. Toen zijn ze maar weer gegaan.

Bron: Fragment van Jinek


Burgemeester over het rijk

Datum: 2018-06-06

Oud-Burgemeester Albert Rodenboog over het rijk.

Bron: Link


Ongelijkheid tussen buren

Datum: 2018-05-23

Wiebes veroorzaakt ongelijkheid tussen buren.


Gaskraan dicht, aardbevingen over?

Datum: 2018-04-04

Nieuwsuur: “Groningers bezorgd: gaat versterking huizen wel door? Vandaag brachten minister Wiebes en premier Rutte onafhankelijk van elkaar een bezoek aan Groningen. Bewoners vragen zich af of hun huizen nog wel worden versterkt nu de gaswinning gaat stoppen. We spreken erover met Anno Wietze Hiemstra, burgemeester van Appingedam.”

Bron: Fragment Nieuwsuur


Het gaat niet goed - het gaat niet goed – het gaat niet goed

Datum: 2018-02-11

Alex Brenninkmeijer over de Nederlandse rechtstaat met betrekking tot de gaswinning.

Bron: Fragment Buitenhof


Jan van Dunné, rechtsgeleerde

Datum: 2018-01-16

Over het schadeprotocol.


Gesprek met de minister-president

Datum: 2018-01-12

Bron: Link


Lucky TV met grappig (of niet) filmpje

Datum: 2018-01-08

Lucky TV (Sander van Pavert) met een smakeloos filmpje.

Bron: Fragment DWDD


Rutte's absurde tekst over gaswinning bij Jinek

Datum: 2017-02-08

Bron: Bram Douwes


BSA stopt vanwege trillingen

Datum: 2017-07-02

Bron: Fragment RTV Noord


Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Gert-Jan Segers (CU)

Datum: 2017-02-25

Zwarte Pieten heet dat.

Bron: Link


Grondwet artikel 22

Datum: 2017-02-23

Artikel 22: De overheid is verantwoordelijk voor de bewoonbaarheid van het land. “Waarom gaat het niet over de grondwet, want dat verbindt ons.”

Bron: Link


Ik snap niet dat ze zo mekkeren want wij zijn goed geholpen door de NAM

Datum: 2017-02-17

“Laat maar beven, we worden er alleen maar beter van.” De tragiek is dat er een groep is die wel geholpen wordt en een groep die niet geholpen wordt. Wordt je wel geholpen dan vind je iemand die niet goed geholpen wordt een aansteller.

De belster zegt verder: “Financieel komen ze je goed tegemoet. We hebben twaalf zonnepanelen gekregen op het dak. Zelfs de gordijnen hebben ze nog weer schoongemaakt. Er mag ook wel eens een ander verhaal komen dan al dat gedemonstreer en optochten. Daar doen wij dus ook helemaal niet aan mee want wij zijn vol lof. We zijn supertevreden. Er zullen heus wel probleemgevallen tussen zitten maar nee, echt vol lof. Laat maar beven, we worden er alleen maar beter van.”

Bron: Fragment RTV Drenthe


Barbara Baarsma laat Groningen verdwijnen

Datum: 2017-02-16

Zie hoe Groningen symbolisch langzaam uit beeld verdwijnt op het moment dat Barbara Baarsma zegt dat het misschien niet met iedereen goed gaat, maar gemiddeld toch wel.

Bron: Fragment DWDD


Shell zegt sorry. Toch?

Datum: 2017-01-08

Bron: De Balie


Beetje onpasselijk

Datum: 2017-12-27

Stoffer de Vries wordt een beetje onpasselijk van de afvloeiingsregeling voor NAM medewerkers.

Bron: Fragment uit RTV Noord


Ambtsgebed in het gaswinningsgebied

Datum: 2017-12-14

Het gebed voorafgaand aan een gemeenteraadsvergadering.

Bron: Link


Italiaans moet lukken want ik sprak ook met een Groninger

Datum: 2017-04-26

Steffi van den Oord is in Middelstum geweest en heeft daar gepraat met een lokalo en die kon ze zelfs verstaan.

Bron: Fragment Radio Kunststof


In dat aardbevingsgebied

Datum: 2017-04-04

Bron: Fragment Radio 1


Toekomst middenstand Loppersum

Datum: 2017-03-16

Bron: Fragment RTV Noord


Liesbeth van Tongeren

Datum: 2017-02-22

Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren over de gaswinning in Groningen. De Balie (Amsterdam).


Beklemmend provincialisme

Datum: 2017-02-22

“Het Diepe Zuiden, het Hoge Noorden”, zo langzamerhand krijgt de rest van Nederland daar wel een beetje buikpijn van.


Boze mensen krijgen alle aandacht

Datum: 2016-12-31

“Aardige mensen niet. Als je me niet gelooft ga maar eens kijken in Groningen.”

Bron: Fragment Claudia de Breij voorstelling


Ach het zal wel gerepareerd worden

Datum: 2016-11-01

Bron: Fragment De Nieuws BV


Huis vernield bij het versterken

Datum: 2016-10-12

Bron: Fragment RTV Noord


Amsterdammers over Groningen

Datum: 2016-09-28

Amsterdammers hebben altijd wel een mening, dus ook over Groningen.

Bron: Fragment van Dagblad van het Noorden


Viele Bewohner sind stinksauer

Datum: 2016-09-20

Bron: Fragment WDR Radio


Daar in dat Noorden

Datum: 2016-12-07

“Daar in dat, eh het Noorden.”, “Plaatsen als Loppersum hoor je dan vaak toch?”


Het grootste schandaal sinds WO II

Datum: 2016-12-06


Groningers zijn ook Nederlanders

Datum: 2016-10-20

Moet af en toe even gezegd worden, niet waar?


NAM is geen pin-automaat

Datum: 2016-08-31

Bron: Fragment uit RTV Noord


Soort van humor door Lucky TV

Datum: 2015-02-25

Is dit grappig of niet? Het oordeel is aan de kijker.

Bron: Lucky TV


Dit is een hele trieste zaak

Datum: 2015-08-23

Eltje Bos, eigenaar van Het Wapen van Leiden in Appingedam

Bron: RTV Noord


Arcadis ontkent zettingsschade

Datum: 2015-12-15

“De bodem door gaswinning daalt over een heel breed oppervlak heel langzaam. En dat maakt het onwaarschijnlijk dat er schade is ontstaan door het zakken van de bodem.”

Ingezonden bericht: Niet in 2015 maar al in 2013 heeft Arcadis zettingsschade door bodemdaling “moeten” ontkennen in opdracht van de Provincie Groningen, de gemeente Veendam, de gemeente Menterwolde, het Waterschap Hunze en Aa's en SodM. Het betrof hier bodemdaling die veroorzaakt wordt door de Magnesiumzout mijnbouwer Nedmag. Nedmag wint al sinds 1972 magnesiumzout ten westen van de gemeente Veendam in Tripscompagnie en Borgercompagnie. Het winnen veroorzaakt de diepste bodemdaling van Nederland en is nu al minimaal 65 cm en de voorspelling is dat we doorzakken tot 1.10 mtr. Het is nu al een vrije val situatie omdat Nedmag, EZK, SodM en alle externe onafhankelijke deskundigen niet weten waar en wanneer de bodemdaling zal stoppen. Het zakken kan honderden jaren doorgaan. Het gebied zal op termijn onbewoonbaar worden. Nedmag heeft twee aandeelhouders, 50% de NOM (zijnde 25% de drie Noordelijke Provincies en 25% EZK ) en 50% het Belgische familiebedrijf Lhoist. In 2011 hebben Nedmag en eerder genoemden, aan Arcadis de opdracht verstrekt om alle, reeds in voorgaande jaren verschenen, rapporten over zettingsschade in relatie tot bodemdaling bij magnesiumzoutwinning tot één rapport te bewerken waarvan de uitkomst bij voorbaat al moest zijn dat bodemdaling, door magnesiumzoutwinning niet leidt tot zettingsschade. Titel van het rapport: “Samenvattend onderzoek Hoofdoorzaken Gebouwschade in het Bodemdalingsgebied Nedmag” (Arcadis 2013) Vele inwoners uit genoemd gebied hadden al jaren hun schade bij Nedmag ingediend maar dit bedrijf heeft, tot nu toe, alle schades afgewezen en ontkend. Sinds de publicatie van dit rapport in 2013 wordt dit rapport door Nedmag aangehaald bij alle schades die worden afgewezen. Groningen/Nederland heeft ten zuiden van de aardgasbel van Slochteren nog een groot probleem. De magnesiumzout mijnbouw door Nedmag. Hier zijn overduidelijk de provincies en EZK rechtstreeks mede-verantwoordelijk voor alle schade. Ik wilde u dit toch even laten weten. Met vriendelijke groet, Jakoba Gräper-Niemeijer

Bron: Link


Sikkom interviewt Kamp onverwacht

Datum: 2015-01-12

Willem Groeneveld van Sikkom stond niet op de lijst van officiele journalisten. Knap gedaan.

Bron: Fragment Sikkom


Gewoon niet betalen

Datum: 2015-08-23

“Wij hebben dus nooit meer iets van de NAM gehoord.”

Bron: Fragment uit RTV Noord


Heite boos op dialoogtafel

Datum: 2015-05-22


Veel gedoe over niks

Datum: 2015-03-04

Tweede kamervoorzitter van Miltenburg vindt de stemming over de gaswinning gewoon veel gedoe over niks.

Bron: Fragment Tweede Kamer


Pownews reportage

Datum: 2014-10-27

Bron: Fragment uit PowNews


Er wordt gewoon doorgewonnen

Datum: 2014-01-17

Bron: Fragment uit RTV Noord


Samsom huilt

Datum: 2014-01-15

Verderop zegt ie dat een stukje theater erbij hoort, oid.

Bron: Fragment uit RTV Noord


Dijkgraaf Bert Middel over de NAM en de overheid

Datum: 2013-04-18

Bron: Fragment uit RTV Noord


Stad versus platteland

Datum: 2009-11-12

Hier komen een aantal verschillen tussen het platteland en de randstad duidelijk naar voren. De interviewer is uit de stad, de geinterviewde is van het Groningse platteland.

Bron: Fragment PowNews


Het had Koeweit aan de Eems kunnen zijn

Datum: 2009-05-28

“En nu laten we ons die rijkdom afnemen? Dat kan toch niet.”

Bron: Fragment Netwerk


Aries Slager moest plassen

Datum: 2008-10-30

Aries Slager moest plassen.

Bron: Fragment EenVandaag


Groningen koploper armoede

Datum: 2007-01-23

Groningen is de armste provincie van Nederland.

Bron: Fragment EenVandaag


Zie ook Youtube https://www.youtube.com/@kordwarshuis/videos