Skip to main content

Contrareactie

“Een contrareactie: mijn huis ging opeens niet meer slootwaarts maar keerde weer terug tot de oude situatie.”

“Achter ons huis liep vroeger een sloot. Die is tientallen jaren geleden gedempt. Die sloot zorgde voor de verzakking, zei de NAM-schadeexpert.

‘De grond heeft herinneringen aan die sloot die er ooit gelegen heeft en de grond volgt dat geheugen...’ Prachtig poëtisch toch? Mijn huis dreef dus slootwaarts! Ik voelde me totaal niet serieus genomen. Hoe zat het dan met die sloot achter de huizen van mijn buren die alle schade wel vergoed kregen? Ja, dat vonden ze toch anders. Bovendien loopt het Damsterdiep vóór mijn deur, maar ook dat vonden ze ‘anders’.”

Gielen verving op eigen kosten haar zware afdak achter het huis. “Die was losgescheurd van het huis. Oh ja, het gewicht ervan ‘trok’ aan het huis, vonden die experts. Dat hielp dus bij het slootwaarts gaan van mijn huis. Maar bij de tweede schademelding zeiden ze: ‘ja mevrouw, u hebt nu die zware afdak eraf gehaald dus uw huis ‘ontwent’ nu de krachten van het oude afdak.’

De schade was volgens hen een gevolg van een contrareactie: mijn huis ging opeens niet meer slootwaarts maar keerde weer terug tot de oude situatie. Die krachten manifesteerden zich tot precies midden in mijn huis met scheuren in muren en tegeltjes. Dit vond ik hilarisch! Het schadeaanbod van de NAM was dat ook: 2600,- euro.

Daarna boden ze een voucher aan voor nog eens hetzelfde bedrag. Of ik daar even mee akkoord wilde gaan. Ze belden en mailden me plat, maar ik nam de telefoon niet meer op en reageerde niet op de mail. Ik ging er niet mee akkoord omdat in de media gewaarschuwd werd voor die vouchers. Daardoor zou namelijk alle schade afgekocht zijn.”

Enkele weken geleden kreeg Gielen opeens een aanzienlijk ruimer aanbod: 15.367,19 euro.”

[…]

“Nu wacht ik nog tot het bedrag op mijn rekening is gestort, want ik heb ervoor gekozen het verder zelf te regelen. Maar wat ik zei: ik ben pas af van deze soap als het geld op mijn rekening staat, en ik hoop dus écht niet op een ‘Wiebesje’.”

Bron: PDF, iGup (Regelmatig onregelmatig verschijnend nieuwsblad voor Garmerwolde) via Henk Tuinema.